Да предпазим зайчето от проблеми със зъбите

Декоративен заек

Заболяванията на зъбите при декоративните зайчета, а и не само, са често срещан проблем. Специалистите смятат, че те са в основата и на редица други заболявания - стомашно-чревни, очни, инфекциозни. Зайците са растителноядни, като в естествената си среда се хранят с голямо разнообразие от тревни и дървесни видове. Уникално свойство на заешките зъбки е, че растат непрекъснато през целият им живот.

Генетичното предразположение е често срещан проблем, особено при представителите на декоративни породи. За съжаление колкото и красиви видове зайчета да има, вследствие на близкородственото кръстосване много от тях се раждат с неправилна захапка.

В резултат на това резците не се трият един в друг и израстват прекомерно дълги, изкривявайки се в неестествени форми. Такива зайчета се нуждаят от медицинска помощ и редовни корекции на зъбите на всеки 1-2 месеца. В някои тежки случаи, когато заболяването е в напреднал стадий, се налага екстракция на резците.

Друга важна причина за стоматологичните проблеми е неправилното хранене. Много зайци получават предимно зърнени смески или гранули. Въпреки че са създадена специално за декоративните породи, чрез тях животните получават твърде много калории, почти без да дъвчат. При голям процент от домашните зайчета са налице недостиг на калций, витамин D, витамин С. Липсата на движение и на слънчева светлина също са предразполагащи фактори.

Ранните признаци на проблеми в тази област обикновено са неясни и често остават незабелязани от собствениците на заека. Най-характерният признак обаче е промяна в хранителните навици – обикновено отказ от по-твърди храни. Друг симптом е, когато заекът има апетит, хваща храната в уста, но после я изпуска.

Основният начин да предпазите вашето зайче е правилното хранене. Смесеното ливадно сено е най-важната част от диетата и трябва всеки ден да се дава в обилни количества без ограничения. Добавяйте висококачествени гранули за декоративни зайци само по 1-2 супени лъжици дневно, за да не допуснете затлъстяване. Ако е възможно, погрижете се за физическата активност на вашия домашен любимец извън клетката.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати