miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»С какво може да храните вашето домашно зайче?

С какво може да храните вашето домашно зайче?

С какво да храните вашето домашно зайче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Точно като хората, зайчетата обичат добрата и вкусна храна. Комбинацията от сено, зеленчуци, пелети и прясна вода ще направи вашия заек здрав и щастлив. Тук ще откриете повече информация за това с какво да храните домашния си заек.

Прясното сено трябва да бъде включено в по-голямата част от диетата на вашия заек и трябва да бъде лесно достъпно по всяко време. Възрастните зайци могат да ядат сено, трева и овес, докато по-младите зайци трябва да се хранят с люцерна. Люцерната не трябва да се дава на възрастни зайци поради по-високото съдържание на протеини и захар в нея. Сеното е важно за зайците, тъй като осигурява основните влакна, необходими за доброто храносмилане и помага за износването на заешките зъби, които непрекъснато растат.

Когато избирате сено, уверете се, че изглежда и мирише свежо. Не избирайте сено, което е кафяво или вече не мирише на прясно окосена трева. Съхранявайте сеното на сухо място в контейнер, който позволява на въздушния поток да не мухлясва. Купуването на сено на едро от местен фермер е много по-икономично от купуването на торби от зоомагазин.

Разнообразието от зеленчуци също трябва да бъде част от ежедневната диета на вашия заек. Когато избирате зеленчуци за зайци, търсете нещо прясно и без пестициди. Винаги измивайте добре зеленчуците преди да нахраните зайчето си. Давайте му малко количество от тях, за да може да прецените дали ги харесва. Не го хранете с листа от стайни растения, тъй като много от тях са отровни за зайците.

Зайче

Повечето зайци обичат босилек, моркови, целина, зелена салата, кейл, листата на броколите и др.

Прясната вода винаги трябва да бъде на разположение на вашето декоративно зайче. Висящата бутилка с вода е чудесен вариант за клетки. Зайците също могат да пият и от купичка. В горещите дн можете да пуснете кубче лед или две в съда за вода. Ако изглежда, че вашият заек не пие достатъчно вода, можете да оставите зеленчуците мокри, когато им ги давате.

Пелетите за хранене на зайци трябва да бъдат закупени, така че да са пресни. Потърсете гранули с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на протеини. С напредването на възрастта на вашия заек ще трябва да ограничите приема на пелети, тъй като те са с високо съдържание на протеини и могат да доведат до затлъстяване и други здравословни проблеми при зайците. Не давайте гранули, в които има сушена царевица или друго лакомство. Тези добавки не са здравословни за зайците и могат да причинят здравословни проблеми при заека.

За да се гарантира здравето на зайци, лакомствата трябва да се дават само от време на време. Не хранете своето зайче с храни, богати на въглехидрати - хляб, бисквити, тестени изделия, бисквитки, чипс или зърнени храни. Никога не давайте шоколад, тъй като той е опасен за зайци.

Зайчетата обичат моркови

Плодовете са най-добрият вариант за лакомство, но отново трябва да го давате само в малки количества заради съдържанието на захар. Опитвайте се да купувате био плодове, за които знаете, че не съдържат пестициди. Подобно на зеленчуците, бъдете сигурни, че те са добре измити. Зайчетата обичат да ядат ягоди, малини, банани, ананас, ябълки и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest