miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Болести при чинчилите

Болести при чинчилите

Болести при чинчилите
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Чинчилата е сред популярните животинчета, които можем да гледаме като домашен любимец. Характерът на чинчилата е забавен и тя е много желан другар.

Но и те като всички останали се нуждаят от изключителни грижи, защото в противен случай може да се стигне до редица заболявания, които да застрашат техния живот. За промени в здравето на чинчилите е възможно да се съди по промени в нормалното им поведение.

Необходимо е да се спазват всички правила и нужди за грижата на едно болно животинче. Затова тук ще ви запознаем с това какви са някои от често разпространените болести при чинчилите, техните симптоми, както и някои методи за лечение, които могат да се приложат.

Възможни болести при чинчилите

Ентеритът предизвиква нарушения в нормалното изпражнение, което може да е следствие от различни резки промени в диетата на животното. Сред основните симптоми е диарията. Лечението включва диетично хранене на чинчилата с прием само на висококачествено сено. Не е е препоръчително използването на антибактериални лекарства и антибиотици, тъй като може да доведат до влошаване на състоянието на животното.

Лишеите са заболяване при чинчилите (и не само), което възниква доста често през горещите месеци на годината от стрес, липса на витамини в храната, намалена устойчивост на организма, нехигиенни условия и др.

Симптомите засягат кожата и козината на болното животно - могат да се появяват плешиви петна, покрити с коричка. В последствие тези петна се сливат и формират по-големи такива. Лечението на болната чинчила трябва да започне още при първите открити симптоми с помощта на специални спрейове, за които е нужно да се конултирате със специалист.

Болести при чинчилите

Уролитиазата като заболяване засяга по-зрелите мъжки чинчили, причинявайки хеморагичен цистит. При проблеми с уринирането на животното е задължително да се посети лекар. По този начин може да бъдат открити навреме и камъни в бъбреците. Лечението зависи от състоянието - възможно е да бъде както с лекарства, така и с оперативна интервенция.

При отглеждане на чинчили е необходимо да следите и тяхното ходене до тоалетна, за да констатирате ако животното има запек. Значителен ефект при това състояние имат ябълките и сливите, но ако проблемът продължи, е необходимо да направите клизма с вазелин.

Чинчилите често страдат и от подуване или т.н метеоризъм. Зеленият фураж образува газове, които водят до този проблем. Набъбналото коремче е един от основните симптоми. Започнете леко да масажирате коремната част.

При всички домашни животни често срещан проблем е появата на конюнктивит, който се характеризира със сълзене и подуване на очите. Тук е препоръчително да се обърнете към специалист, който да види състоянието на животното. Единствената стъпка, която бихте могли да предприемете, е да потопите тампончета в чай от лайка или невен, с които да обтривате очите на чинчилата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати