miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Отглеждане и грижи за фретка

Отглеждане и грижи за фретка

Домашно порче
Снимка: Sir_Tommy/ pixabay.com

Ако обичате животните и искате да си вземете екзотичен домашен любимец, тогава смело можете да се спрете на фретката. Тя е чест избор заедно с декоративните зайчета, морските свинчета и чинчилите.

Животинчето е известно още с името домашен пор и се отличава с игривия си и забавен характер, като бързо се адаптира към новите условия. Като цяло са доста дружелюбни и много рядко могат да проявяват агресия, като затова са прекрасен избор за домашен любимец за деца.

Отглеждане и грижи за фретка

Едно от първите ви задължения е да се грижите за хигиената на питомеца ви, като така например трябва да го къпете на всеки 15 дни със специален шампоан. Няма да имате проблем с това, защото те много обичат водата, а и доста често се цапат. След къпане задължително го изсушете с кърпа, за да не настине. Важно е да използвате специални средства за водните им процедури, защото така няма риск от упадане на козината им.

При чистенето на ушите им използвайте специални капки или лосиони, като трябва да правите това веднъж на 3-4 дни. За целта просто накиснете памучния тампон в лосиона и избършете ушната кал с кръгови движения. Подстригването на козината е другият важен момент, защото тези животинки са много чистоплътни и чистейки се, козината се натрупва в храносмилателния им тракт.

Именно затова подстригването е не просто хигиенна процедура, но и важен момент от грижата за фретката. Също така можете да давате на фретката малцова паста веднъж на 1-2 седмици, като тя способства за премахването на космите от храносмилателната система.

Чистенето на зъбите е другият важен момент при грижите за домашното порче. Когато фретката се храни със суха храна, тогава се минимизира риска от образуването на налеп и зъбен камък по зъбите.

Отглеждане и грижи за фретка
Снимка: christels/ pixabay.com

Ако обаче храните фретката си с домашна храна, тогава съществува голям риск животното да има проблеми със зъбите. Въпреки това във всеки един случай е важно да се чистят зъбите на животинката със специална паста, а също така редовно да водите фретката на ветеринар, който да чисти налепите на зъбите с ултразвук.

Не по-малко важно е и подрязвате на ноктите, тъй като те растат бързо и може да се стигне дори до наранявания, защото банално животно може да започне да се спъва. Бъдете внимателни при рязането на ноктите, за да не повредите кръвоносния съд.

Ваксинациите на порчетата са другият момент, на който трябва да обръщате особено внимание. Важно е 10-на дни преди самото ваксиниране да дадете на фретката ви противоглистни препарати, а също така ветеринаря ще прегледа обстойно порчето, за да се убеди че то е здраво. Не се препоръчва да се ваксинират:

- болни порчета;

- бременни порчета;

- кърмещи.

Относно храненето на порчето, то тук е важно да редувате натуралната и сухата храна, тъй като това е най-полезно за тях. Менюто им трябва да включва следните продукти:

Фретка

- млечни продукти;

- месо;

- риба;

- яйца;

- броколи;

- стафиди;

- зърнени храни.

Като цяло храната им трябва да е богата на:

- протеин (38%);

- мазнини (25%);

- фибри (1, 5%);

- фосфор;

- магнезий;

- калций.

И не забравяйте, че е важно да водите фретката ви на редовни ветеринарни прегледи, за да може да се следи здравословното състояние на животното, както и да се извършват необходимите ваксинации на питомеца ви. Ако имате някакви въпроси, тогава винаги можете да се обърнете към специалист, който да ви посъветва, какво е най-доброто решение в грижата за фретката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати