miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Заек Английски лоп

Заек Английски лоп

Заек английски лоп
Снимка: suju/pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Сред домашните любимци най-популярни са кучетата и котките, но декоративните зайци все повече се налагат като предпочитан домашен питомец. Това всъщност изобщо не е нова практика. Във Викторианска Англия декоративните зайчета също са били на почит в големите къщи и са били не по-малко гледани и обичайни от най-добрите породи кучета и пухкави породи котки.

Точно интересът към сладките зайчета е причината днес да имаме някои интересни породи. Такава е английският лопски заек, който напълно покрива представата за животното с дългите уши. От порода Лоп е точно зайчето с най-дълги уши, записано в рекордите на Гинес. И всеки, който е очарован от приказките за дългоушковци може да има техен представител у дома с възможно най-дългите уши.

Как се е получила тази порода, откъде произхожда и как изглежда това зайче са въпроси, на които може да се намери отговор, като се разгледа информацията за породата Английски лоп.

История на английски лоп

Английският вариант на лоп зайците е датиран още през 1700 година, но се знае твърде малко за неговото развитие от този период. Все пак фактът го прави една от най-старите породи зайци.

Английският лопски заек става особено популярен през Викторианската епоха и много домове държали такива зайци като домашни любимци. Те били абсолютният фаворит сред домашните зайчета.

Въпреки че днес има и холандски, и френски и други разновидности, английският лоп се счита за оригиналния лопски заек.

През Викторианската епоха породата се разработва много усилено и тя е първата порода, селектирана от човека.

Стандарт на английски лоп

Според стандарта BRC заекът трябва да бъде колкото се може по-голям, без да се търси пропорционалност.

Дългите уши са невероятната характеристика, която отделя породата от всички други. В действителност тези зайчета имат най-дългите уши, в сравнение с всички други. Друга отличителна черта е дългото и тънки тяло, за разлика от други разновидности на лоп зайците, които са по-къси и по-широки.

Как изглежда английският лоп?

Средният размер на английските лоп зайци е 5, 5 килограма. Заекът се характеризира с дългите си уши, смела глава и голям размер на тялото. Той е по-дълъг и по-строен от другите лопове. Очите му са широко отворени и блестят.

Тялото му прилича на мандолина, разрязана на половина.

Имат широк нос и широка глава, без видима корона, ушите им висят свободно, раменете им са силни и това позволява тялото им да бъде кръгло и голямо.

Ушите на английския лоп са дълги 81 сантиметра. Те достигат края на растежа си след 5-месечна възраст, въпреки че мъжките могат да натрупат толкова сантиметри, доколкото по-дълго съзрява черепът им. Трябва да бъдат заоблени, а не заострени, както и добре балансирани с тялото.

Цветовото разнообразие е характерно за лоп зайците. Популярните цветове включват: Черно, жълтеникаво, златно, сиво, бяло, светлобежаво. Според стандарта всеки цвят е приемлив.

Английски лопски заек

Английските лопове имат къса заешка козина, а ушите им са копринени на допир.

Характер и поведение на английски лоп

Тези зайчета са прекрасни семейни компаньони и любимци за деца. Те са нежни и любящи. Известни са с любопитството и дружелюбността си, но също са и доста мързеливи понякога. Наричат ги кучетата на заешкия свят и те напълно оправдават това описание, защото са много добър приятел на своите стопани. Разбират се отлично с деца, но поради големия им размер трябва да бъдат наблюдавани, докато си играят с деца.

Известно е, че когато бъдат повикани се отзовават и изглежда, че разпознават собствениците си. Затова са и толкова обичани и търсени за домашна компания.

Хранене на английски лоп

Поради спокойния си темперамент, английският лоп се смята за неособено активен. Този факт се отразява на храненето на заека.

Бобовите растения, които са с по-високо съдържание на протеини, калории и калций могат да доведат до камъни в бъбреците и разхлабване на стомаха. Този тип сено трябва да се дава само на млади зайци и кърмещи зайкини.

За всички останали се препоръчва стандартен прием от 2 чаши добър качествен пелет с 16-18 процента чист протеин, сено и постоянен достъп до чиста вода.

Някои собственици дават и лакомства на своите любимци, като включват ягода или друга здравословна храна. Други лакомства, които са приготвени фабрично, също може да се дават, но не трябва да се забравя, че те съдържат захар и нишесте, затова е нужно да се дават пестеливо.

Зеленчуците за зайците са ряпа, къдраво зеле, магданоз, мащерка, глухарче, босилек и други. Зелените листни върхове на ряпата и маркова са чудесни източници на хранителни вещества, повече от самия зеленчук.

Нови зеленчуци в менюто трябва да се въвеждат бавно, защото храносмилателната система на зайците е много нежна. Препоръчва се да се избягват карфиол, броколи и зеле, тъй като причиняват газове и може да доведат до застой в храносмилането. Той понякога има фатален изход.

Зеленчуци като картофите и царевицата също трябва да се избягват поради високото съдържание на нишесте. Те са неподходящи храни за зайци.

Английските лоп зайци се нуждаят от неограничено количество прясна вода. Добре е да се осигури керамична чиния или висяща висяща бутилка с вода.

Размножаване на английски лоп

Идеалната възраст на женските зайци за размножаване е 10 месеца. Женската зайки английски лоп е много плодовита, с богато мляко и добро майчинско чувство и може да отгледа от 5 до 12 малки след бременност от 28-35 дни.

През първите 16 седмици малките търпят най-бързия си растеж. Това се отнася основно за растежа на ушите на зайците. През този период ушите на зайчето се нуждаят от най-много грижи и внимание.

Бебето зайче се ражда първоначално с нормални уши, но всяка седмица те удвояват размера си. На възраст от 1 месец ушите на зайчето вече са по-дълги от тялото му. Това означава, че те са предразположени на злополуки и наранявания, най-често зайците се спъват в тях или ги надраскват с ноктите си.

Заболявания при английски лоп

Английският лоп се сблъсква със същите заешки заболявания, както и останалите породи зайци. Това са чести случаи на диария при заека или обрасли зъби, но най-значителният проблем са ушите.

Тъй като ушите представляват около 12 процента от повърхността на тялото на зайчето, съвсем обяснимо е, че те могат да доведат до най-много заболявания при английския лоп. Породата е податлива на ушни инфекции. Ако не се лекува, инфекцията се отразява на наклона на главата.

Екстремният размер на ушите, както и фактът, че те се плъзгат по земята ги правят по-податливи на нараняване, затова околното пространство трябва да бъде лишено от остри и груби повърхности, за да може зайчето да се движи свободно.

Понеже породата се характеризира с къса козинка, температурата на околната среда е нужно да се контролира. Така зайчето ще бъде защитено от екстремен студ или прекалена топлина. При студа ушите му може да измръзнат.

Отглеждане на английски лоп

Грижите за зайчето английски лоп включват основно грижа за ушите му. Те трябва редовно да се преглеждат и да се поддържат чисти от восъци.

Ноктите на заека също трябва да се подрязват, за да не нараняват ушите при ходене.

Под опашката тялото също трябва да е сухо и чисто от изпечени изпражнения.

Всичко друго, от което те се нуждаят, са обичта и вниманието на стопаните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати