Най-важните грижи при отглеждане на морски свинчета

Най-важните грижи при отглеждането на морско свинче

Морските свинчета сред дребните домашни любимци наред с хамстерите, домашното порче, чинчилата, монголския джербил, декоративното плъхче, декоративното зайче.

Морските свинчета са много чувствителни животни и ако решите да си вземете такъв любимец, първата седмица ще се показва от къщичката си само за да яде и пие вода.

Морските свинчета се хранят основно с специализирана храна и сено. Може да им се дават допълнително магданоз, листата на глухарчетата, морковче, краставичка и др. Те са сред любимите храни на морските свинчета.

Сено трябва да има постоянно, а гранулите се сипват сутрин и вечер. Водата им трябва да се сменя всеки ден.

Морски свинчета

Препоръчително е да не се пълни директно от чешмата. Ако е много хлорирана вода, това не е добре за животинчетата.

Морските свинчета се къпят рядко - 1 или 2 пъти в годината. Ако решите да го къпете, ще ви трябва специален шампоан за гризачи или бебешки шампоан. Можете да къпете морското свинче в мивката или в някой леген. Внимавайте да не го простудите, защото след това може морското свинче да почине. Не трябва да се извежда извън клетката до 24 часа след къпането.

Като стана дума за извеждане от клетката, морските свинчета трябва да излизат от клетката си поне веднъж седмично. Наглеждайте животинката, защото може да изгризе някой кабел и това може да е фатално за здравето на морското свинче.

Морските свинчета трябва да се сресват. Късокосместите един път на седмица, а тези с дълга козина - всеки ден.

Талажът на морските свинчета може да е във вид на гранули или резенки дърво. Трябва да се сменя 2 пъти седмично.

Отглеждане на две морски свинчета заедно

Продължителността на живот на морските свинчета е около 6-8 години при правилни грижи. Средната температура, на която трябва да се държат е 17-26 градуса.

Ако решите да се грижите за морско свинче, няма да сгрешите. Те са много дружелюбни и хапят само когато са заплашени. Привързват се към стопаните си. Може да се каже, че са социални животни. Така че отглеждането на морско свинче ще ви достави голямо удоволствие.

Ако и вие искате да си вземете такова пухче за другар, вижте нашите обяви и цени за морски свинчета.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати