miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»С кои човешки храни можем да храним хамстер

С кои човешки храни можем да храним хамстер

Храненето на хамстера
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Трудно би могло да се даде еднозначен отговор на въпроса какво ядат хамстерите, тъй като често те могат да са всеядни и да се хранят дори с вредните за здравето им продукти. Преди обаче да решите да си вземете такъв домашен любимец, е добре да се запознаете с това какви човешки храни са подходящи за хамстери. Само така ще можете да ги храните здравословно и да задоволите всичките нужди на организма им откъм хранителни вещества.

В естествената им среда храненето на хамстерите до голяма степен зависи от ареала на обитанието им. В дивата природа те предпочитат да живеят на полето, като затова и зърнените култури са основната им храна в менюто. Ако обаче недалеч от обитанието им има село например, тогава те задължително ще го посещават, за да се нагостят и с други храни.

В този случай хамстерите могат да се хранят също така с различни плодове и зеленчуци, включително краставици, ягоди, грозде, ябълки и така нататък. През пролетните и летните месеци менюто им в голяма степен е съставено от зеленината, като например тревите и листата.

Ако обаче на пътя си срещнат паяци, червеи, гъсеници или други насекоми, тогава те спокойно могат да ги хапнат. Само на пръв поглед хамстерите изглеждат пухести и добродушни животинки, но в дивата природа те могат да бъдат доста кръвожадни.

С кои човешки храни можем да храним хамстер?

При отглеждането на хамстер в домашни условия най-добрата храна е тази, която е максимално доближена до естествения им рацион в дивата природа. Именно затова по-голяма част от менюто на хамстера трябва да бъде съставено от зърнените култури - просо, царевица, овес. По този начин можете да направите дори и индивидуална зърнена смес, с която да го храните. Подобни храни за хамстери можете да закупите и в зоомагазините, като те съдържат всички необходими за организма им мазнини, белтъци, минерали, въглехидрати и витамини.

Човешки храни за хамстери

В домашни условия хамстерите с удоволствие ще си хапват също така различни плодове и зеленчуци. Това хранене е особено полезно за тях, затова спокойно можете да добавяте и тези продукти в рациона им. Те трябва да са нарязани на малки или пък големи парченца, като по този начин ще могат да изпиляват сами зъбите си. Особено внимателни обаче трябва да сте с бананите, тъй като с тях хамстерите лесно могат да се задавят и да загинат.

Можете да им давате и свежа зеленина, като например салати от магданоз, копър, цветовете на млечен бодил и глухарче. През зимните месеци, когато витамините са по-малко, можете да добавяте към менюто им и готовите сухи смеси. Важно е да помните обаче, че човешките храни трябва да се махат от клетката им след 6-8 часа, ако не са ги изяли. Причината затова е, че те много бързо се развалят и хамстерите могат да се отровят с тях, включително и да загинат.

Забранени храни за хамстери

Не бива да им давате много мазна и остра храна, както и консервираните продукти, тъй като те са вредни за тези гризачи. Опасни за здравето им са също така пържените, солените, пушените и сладките храни, тъй като така те могат да загинат много бързо, ако им ги давате на постоянна основа.

Сред забранените храни са хамстери са:

- Цитрусови плодове;

- Картофи;

- Зеле;

- Екзотични плодове;

- Бразилски орех.

Хамстерите си хапват с удоволствие пилешко филе, яйца и дори насекоми. Можете също така смело да и давате нискомаслена извара, семки или орехи. Не бива обаче да ги глезите с месо повече от 3 пъти на седмица. При бременните хамстери храната трябва да е богата на белтъци и затова в този период можете да им давате повече такива храни.

Колко ядат домашните хамстери?

Храни за хамстери

Тези гризачи са нощни животни и именно затова приема им на храна е основно във вечерните часове. Количеството на храната, която трябва да приемат за едно денонощие може да варира в зависимост от размера на хамстера.

При двукратно хранене на хамстера можете да им давате по 1 супена лъжица смес сутрин и вечер, като при джунгарските тази норма е намалена до 1 лъжица, поради по-малките им размери. Вечерта можете да давате за разнообразие и обогатяване на рациона различни плодове и зеленчуци на хамстера, а сутринта да махате неизядените остатъци.

За хамстерите храната не е само ежедневен рацион, но и запаси, които те обичат да си правят. Продуктите, които не е изяло животното обикновено крие за "черните дни".

Именно затова при чистенето на клетката на хамстера е важно да сте особено внимателни и да изхвърляте тези им запаси, ако те включват продукти, които бързо се развалят и могат да навредят на здравето на хамстерите. Можете да замените скритите продукти с нови и така животинката дори няма да забележи това.

Всеки стопанин може сам да реши с какви продукти да храни хамстера си. Важно е обаче да се съобразявате с това кои храни са вредни за животното.

Ако още не сте си взели такова пухче, разгледайте нашите обяви и цени за хамстери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest