miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»С какво да храним заек Холандско джудже?

С какво да храним заек Холандско джудже?

С какво да храним заек Холандско джудже?
Снимка: pixabay.com

Холандското джудже е порода заек със спокоен и мил темперамент. Те обожават да си общуват и са много любознателни, а отглеждането им е истинско удоволствие. Отличават се с това, че имат висок интелект и подлежат на дресировка.

Подобно и на своите роднини, те също са доста плашливи животни. Не проявяват агресия, но в стресови ситуации могат да покажат зъбките си. Заекът Холандско джудже е много активен, но все пак е важно да помните, че това не е плюшена играчка, а живо същество, за което носите отговорност.

С какво да храним заек Холандско джудже?

Той не е придирчиви към храната си, но въпреки това е важно да помните, че правилното и здравословното хранене може да удължи живота на вашия домашен любимец. Менюто на заека Холандско джудже трябва да е не само балансирано, но и разнообразно. Може да му давате:

- Сухите смеси, които съдържат всички необходими витамини и минерали;

- Ечемик, овес и царевица;

- Суха трева (200-300 грама на денонощие) - тя подобрява храносмилането;

- Сушени глухарчета, коприва, люцерна, детелина и други растения - колкото по-разнообразна е сместа, толкова е по-добре за здравето и за превенция от различнизаболявания при заека Холандско джудже;

- Млади клони от липа, бреза, клен, круша, ябълково дърво (широколистни);

- Зеленчуци и плодове (моркови, йерусалимски артишок, круши, ябълки, зелен грах и други;

- Бирена мая (съдържа много аминокиселини, витамини и биологично активни вещества);

- Минерално-солни камъни (продават се в специализираните магазини);

- Минерална креда за гризачи.

Хранене на заек Холандско джудже
Снимка: pixabay.com

През зимните месеци е важно да давате специални витамини и минерални добавки към диетата на заека Холандско джудже, тъй като тогава е малко прясната зелена трева. Това влияе благоприятно на имунитета на любимеца ви.

Ако ви предстои да отглеждате заек Холандско джудже, трябва да знаете, че той се храни по 5-6 пъти на ден, тъй като има малък стомах и бърз метаболизъм. Важно е да има постоянен достъп до свежа храна и чиста вода.

Стомахът на зайчето е чувствителен към определени продукти, затова забранени храни за заек Холандско джудже са:

- Мокра зеленина;

- Неизвестни или отровни растения;

- Клони от бъз, череша, кайсия, слива и някои други дървета;

- Червено цвекло и зеле (може да причини диария при заека);

- Тестени и сладкарски изделия.

В зоомагазините се продават и специални гранулирани фуражи, които съдържат целия списък от витамини и минерали. Те се дават по 2-3 супени лъжици всяка вечер на заека. Не бива да им давате пресни билки или зеленина в големи количества. По-добре е да ги поглезите с това лакомство, но не повече от 3-4 пъти на седмица. Заекът Холандско джудже не бива да се храни със сладки, сушени плодове, карфиол и цвекло, тъй като това води до заболявания на червата при тези животни.

Важно е да се грижите за правилното и балансирано хранене на вашите любимци, тъй като вие носите отговорност за тяхното здраве, а и така може да минимизирате вероятността от появата на доста заболявания. Спазвайки тези лесни насоки, ще можете да се погрижите лесно за менюто на своя любимец и да сте сигурни, че го храните правилно и разнообразно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати