Чести грешки при отглеждането на декоративно зайче

Чести грешки при отглеждането на декоративно зайче

Една от основните грешки на начинаещите стопани на декоративни зайчета е това, че реално не са запознати с основните грижи за здравето на новите си домашни любимци.

Съществуват много различни породи декоративни зайчета и всички те си имат своите особености. Като цяло обаче грижите за зайчетата не се различават и е важно да спазвате просто някои основни правила, тъй като в противен случай те могат да се разболеят.

Ето кои са най-често допусканите грешки при отглеждането на декоративно зайче.

1. Прекалено малка клетка

Те са много активни животни и е грешно да ги държите в малки клетки. В идеалния си вариант им трябва пространство с големина 1х1 метър или пък свободна зона, ако живеете в дом.

2. Хлъзгава повърхност на пода в клетката

Декоративните зайчета нямат възглавнички на лапите, а само козина. Именно затова всяка една хлъзгава повърхност си е истинско изпитание за тях. Постоянно живеене в подобно пространство може да доведе до проблеми със ставите, навяхвания и други.

Ако декоративното зайче живее в клетка, тогава можете да минете пода няколко пъти с шкурка. В случай че го пускате да се разхожда свободно в апартамента, тогава е важно да имате килими на местата, където любимеца ви се разхожда.

3. Използването на гранулиран пълнител, вестник или хартия

Декоративно зайче

В този случай лапите на декоративното зайче ще се намират в постоянно прикосновение с техните фекалии, което може да доведе до възпалени мазоли по петите. Освен това те попиват цялата урина, но и заедно с това боята, която се използва при вестниците е токсична и може да доведе до отравяне.

4. Използването на решетка на пода

Това е опасно за лапите на декоративното зайче, тъй като може да се получи пододерматит вследствие на постоянното триене на лапите върху решетката. Освен това е възможно да се получат навяхвания на лапичката.

5. Хранене само със зърнена смес

Постоянното хранене на зайчето с такава храна може да доведе до хронични заболявания, започвайки от диария или запек. Вследствие на редовното хранене само със зърнени храни може да се развие затлъстяване на вътрешните органи, което е много опасно състояние за любимците. Не по-малко важен е и факта, че това води до проблеми със зъбите.

6. Липса на сено

Декоративното зайче трябва да има постоянен достъп до свежо сено, тъй като така се осигурява правилната работа на храносмилателната система и по този начин животното се грижи за зъбите си.

7. Неудобни поилки

Отглеждане на декоративно зайче

Удължените модели, които приличат на кранче, се замърсяват много бързо и стават развъдник на различни бактерии, които могат да доведат до здравословни проблеми при декоративното зайче. По-добре е да сложите на любимеца си купичка, тъй като това е по-хигиенично.

8. Единично съдържание

Декоративните зайчета са социални животни и обичат да имат компания. Именно затова е важно да си имат дружка, но преди да сложите любимците си в една клетка е важно те да бъдат кастрирани.

9. Липса на къщичка

Тези животни обичат да се крият. Това е инстинкт и е присъщо за всички породи зайци, включително за декоративните. Ако не се погрижите за това, тогава любимецът ви може да стане не само срамежлив, но и стресиран. В резултат на това могат да се провокират различни заболявания, включително и хронични.

10. Неправилна хигиена

Важно е да се грижите за чистотата в клетката, тъй като в противен случай тя ще се превърне в развъдник на множество бактерии. Това от своя страна може да доведе до различни здравословни проблеми при декоративното зайче.

Ако спазвате тези лесни и прости съвети за отглеждането на декоративно зайче, няма да имате никакви проблеми. Грижите за декоративното зайче са истински удоволствие, както за малките, така и за големите. Важното е само да можете да им осигурите добри условия, за да са винаги здрави и игриви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати