miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Болести при домашното порче

Болести при домашното порче

Болести при домашното порче
Снимка: christels/ pixabay.com

Като всяко друго животно и порчетата страдат от някои болести. Макар и да не са болнави по природа, понякога те все пак могат да се разболеят. Тогава най-често се наблюдават диария, паразити, проблеми със сърцето и някои тумори.

Диария

Диарията не е болест сама по себе си, а по-скоро признак за гастроентерологичен проблем. При порчетата фекалиите могат да станат тъмни или зелени на цвят, лъскави и с прекалено остра миризма в зависимост от състоянието. Понякога животните с диария дори не изглеждат болни на пръв поглед. При други обаче са наблюдава липса на апетит, повръщане, отслабване, летаргия и дехидратация. Вътрешните паразити са чест причинител, както и ентеровируси и ротавируси. Понякога салмонелата също може да бъде причина за диария.

Паразити

Както котките и кучетата, порчетата могат да се заразят с различни вътрешни и външни паразити, като например бълхи. Годишното микроскопско изследване на фекалиите позволява диагностициране и изписване на адекватно лечение за вашия любимец. Външните паразити като балхи, кърлежи и други също се срещат често при поровете, но лечението им е лесно с подходящите лекарства препоръчани от ветеринар.

Домашното порче
Снимка: Sir_Tommy/ pixabay.com

Тумори и рак

Порчетата често развиват рак в ранен етап от живота си. Тъй като навременното откриване е от изключителна важност за лечението, всяко животно трябва да преминава поне веднъж годишно на преглед. Това се отнася особено много за порчетата над три годишна възраст. Изследването включва кръвен тест, рентгенова снимка и тест на урината. Най-често срещаните видове рак при поровете са този на панкреаса, на лимфните възли и на кожата. Ако забележите подутина върху вашия любимец, веднага се свържете с ветеринар, защото при бърза реакция, диагнозата рак е лечима.

Сърдечни проблеми

Сърдечните проблеми са сравнително често срещани при порчетата. Те могат да развият сърдечна недостатъчност заради кардиомиопатия. При тази диагноза се нарушава функцията на сърдечния мускул. Това се наблюдава най-вече след три годишна възраст. Дирофиларията, която представлява паразитни червеи в сърцето, също не е изключена. Симптомите, които могат да ви подскажат такъв проблем са: слабост, некоординираност, отслабване, затруднено дишане и кашляне. Диагностицирането се прави на база на физически изследвания от ветеринар, които включват кръвни тестове, рентгенови снимки и крадиограма.

Ако все още нямате порче и желаете да си вземете такова, разгледайте тези обяви за порчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати