Заболяване Мокра опашка при хамстерите - симптоми и лечение

Заболяване мокра опашка при хамстерите

В повечето случаи заболяването мокра опашка при хамстерите води до смърт. Характерното за болестта е, че се развива много бързо, а леталният изход настъпва на 2-3 ден. Симптомите на мокра опашка при хамстери са бързопрогресиращи и често стопаните на гризача могат да ги игнорират, тъй като не осъзнават реално сериозността им. Какво трябва да знаем за това заболяване при хамстерите?

Причини за заболяването мокра опашка

Основната причина е разпространението на инфекции като пролиферативен илеит в организма на животното. На първо място това заболяване засяга червата на хамстера. Всяка храна, която той яде, не се усвоява. Именно затова реално хамстерът умира вследствие на тежка дехидратация и липса на хранителни вещества в организма.

Тази инфекция лесно може да се обърка с други заболявания, при които козината на хамстера започва да се намокря и не изсъхва дълго време. При пролиферативния илеит е характерно това, че намокрянето е само в задната част на тялото. Ако и муцуната им се мокри от различни секрети, то тук вече говорим за друго заболяване.

Една от основните причини за възникването на заболяването мокра опашка е това, че се нарушават санитарните норми или пък ниския имунитет на животното. Много често заболяването мокра опашка се появява при хамстерите на възраст 3-8 седмици след раждането, тъй като тогава тези животинки са най-уязвими.

Симптоми на заболяването мокра опашка

- Цветът на козината около опашката става жълто-кафяв;

- Мокра задна част;

- Слепнала козина, поява на заплитания в тази област;

- Обилна водна диария, като с влошаването на състоянието, тя може да стане кървава; - Пролапс на ректума (рядко и при наличието на силни спазми);

- Промени в поведението на хамстера: агресивен, не дава да го вземете на ръце, хапе или пък обратното

- Малко подвижен и неактивен;

- Хамстерът не яде.

Здрав хамстер

Активното развитие на болестта става само за 1-2 дни (появява се диария, промяна на цвета и вида на козината). Въпреки това 5-14 дни преди появата на инфекцията (толкова трае инкубационния период), могат да се забележат и други не толкова специфични симптоми, а именно промени в поведението и навиците на животното, намаляване на апетита. Именно затова е важно, ако видите че нещо с гризача ви не е наред, веднага да се обърнете за консултация с ветеринар, който да прегледа хамстера.

Заразяването може да се случи при контакт на животното с други гризачи, които вече са заразени или при контакт с чужди предмети. Именно затова е много важно да сте внимателни, когато подбирате съседите им, както и да слагате в клетката само стерилни предмети, които сте закупили от магазин, а не взети от улицата например.

Лечение на заболяването мокра опашка

То е сложно и трябва да се вземат навременни мерки, тъй като поради бързото развитие на болестта, смъртността е много висока. Важно е да запомните, че не бива да се занимавате със самолечение, а веднага трябва да посетите ветеринар, който да прегледа хамстера и да прецени доколко е тежко състоянието. Сред задължителните препарати, които ще бъдат назначени са:

- Антибиотици;

- Пробиотици.

При антибиотичното лечение, стандартно се назначава Baytril и се прави курс с продължителност 1-2 седмици. Лекарството се въвежда подкожно, а дозировката е 0, 4 ml / 10 mg на 1 кг телесно тегло.

Сред пробиотиците, които възстановяват чревната микрофлора, ветеринарят може да предпише следните средства:

- Бифитрилак;

- Лактоферон;

- Ентерофурил;

- Емпробио.

Хамстер

Ентерофурила е забранен при златните хамстери, тъй като помага да се справите с E.coli, но не и с патогена (причинителя) на инфекцията. При лечението не по-малко важна е и борбата с дехидратацията. За тази цел се назначава комплексно лечение на заболяването мокра опашка, което се провежда само във ветеринарна клиника.

- Рингер;

- Натриев хлорид 0, 9% (физиологичен разтвор);

- Глюкоза 5%.

За да е успешна терапията, трябва да се направи пълно почистване на клетката. Освен това, трябва да се грижите постоянно за това подстилката да е суха, тъй като инфекциите се развиват много по-бързо във влажна среда. По време на лечението е добре да давате на хамстера си предимно твърда храна, тъй като сочните се усвояват по-трудно от организма.

Не по-малко важно е да вземете и профилактични мерки след проведения курс. Това значи да изолирате хамстера, ако преди е живял с други гризачи. Трябва да се направи и пълна дезинфекция на клетката и да се спазват строго хигиенните правила (редовно почистване на клетката) и балансирана диета.

Заболяването мокра опашка има лоша прогноза, защото 90-100% от заразените животни умират в първите 72 часа при обостряне на състоянието. Ако обаче успеете да вземете мерки навреме и хамстерът оцелее, тогава той ще има много стабилен имунитет към тази и други инфекции.

Мнозина смятат, че отглеждането на хамстер е лесна задача, и той чест избор за пръв домашен любимец. Но истината е, че си има своите тънкости. За да имате щастлив хамстер, трябва да го наблюдавате ежедневно и да се грижите добре за здравето му.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати