Опадване на козината при хамстерите - причини и лечение

Опадване на козината при хамстер

Стопаните на хамстери е важно да знаят как да се грижат правилно за любимците си, за да са здрави и да нямат проблеми. Един от параметрите за добро здраве е именно козината на хамстера, която трябва да е чиста и красива. Ако обаче по някаква причина животното започва да оплешивява, тогава това е симптом на някакво заболяване при хамстера и трябва задължително да се обърнете за консултация и преглед към ветеринар.

Причини за опадване на козината при хамстера

Ако гризачът ви започва да губи бързо козината си, тогава е важно да разберете, каква е причината. Така например, понякога това може да е свързано просто със сменянето на козината. Сред другите възможни причина за опадване на козината хамстера.

- Грешен избор на храната на хамстера;

- Алергия;

- Кърлежи и паразити;

- Недостиг или излишък на витамини;

- При стрес;

- Хормонални нарушения;

- Отравяне от продукти, в които има излишък от пестициди и други вредни компоненти.

- Отслабен имунитет;

- Неправилна грижа за хамстера.

Само опитния ветеринар ще може да разбере, каква е конкретната причина във вашия случай, затова не бива да се занимавате със самолечение, а е важно да покажете хамстера на специалист. Той ще направи обстоен преглед на животното и ще вземе необходимите анализи.

Хамстер

Ако хамстерът оплешивява, тогава ветеринаря ще може да диагностицира конкретното кожно заболяване. Сред възможните заболявания и фактори за опадване на козината на хамстера са следните:

- Крастата се провокира от паразитиране на подкожни кърлежи. В напреднали случаи животните могат да загубят до 90% от козината си, като заедно с това ще се наблюдава и силен сърбеж;

- Гъбичните заболявания също могат да причинят опадване на козина. Кожата се покрива с коричка, а козината се къса от корена;

- С появата на абсцеси при хамстери козината им изтънява, като това е придружено и с промяна на нейния цвят.

Ако козината на задните крака и стомаха на домашния любимец също опада, то това може да е признак на постоянен контакт с урината. Подобна симптоматика може да бъде провокирана от неблагоприятни условия на живот и неправилна грижа, например малката клетка на хамстера или рядка смяна на постелката в клетката. Опадването на козината на хамстера може да е предизвикано и от силен стрес. Важно е да запомните, че ако алопецията не е предизвикана от кожно заболяване, тогава не се наблюдава сърбеж.

Лечение на опадването на козината при хамстера

Лечението на хамстера с опадала козина следва да започне само след като е направена консултация с ветеринар. Специалиста ще ви назначи конкретни препарати, които можете да използвате и в домашни условия. Ако пък причината за този проблем е в неправилното хранене, тогава следва да промените рациона им. Понякога може да ви бъде назначено и специално диетично меню. При правилно лечение и спазване на препоръките на ветеринаря, ще забележите първите подобрения още на първата седмица. В случай, че алопецията е предизвикана от гъбички или вируси, тогава ще ви бъде предписано и мазило, което ще трябва да нанасяте, докато не изчезнат симптомите изцяло.

Опадването на козината при хамстерите може да се дължи на храната

Ако пък опадването на козината на хамстера е следствие на алергична реакция, тогава може да е доста сложно да се определи конкретния алерген. Той може да е не само някаква храна, но и изменения в клетката, като например материала, от който са изработени играчките или постелка, която използвате (сено, трева и други). В тази ситуация се препоръчва да се измие и дезинфекцира старателно клетката, да се смени постелката и да се обърне особено внимание на храненето на гризача. Ако използвате дървени стърготини, тогава можете да ги смените на хартиени салфетки например.

Храните като овес или царевица също могат да предизвикат такава алергична реакция, както и еднообразното хранене. Трябва да сте наясно кои са забранените храни за хамстери.

Прахът е друг възможен алерген, но ако подозирате че причината е постелката, то тогава е добре да проверите крачетата на хамстера, които в този случай ще са зачервени. За да премахнете последиците от хранително отравяне, следва да преминете изцяло към суха храна. В този период не бива да давате на гризача плодове и зеленчуци, а водата трябва да е само филтрирана. В случай, че алопецията е следствие от силен стрес, тогава трябва да се погрижите за условията в клетката, а също така е добре да я преместите на по-тихо място.

Имайте предвид и това, че хамстерите остаряват рано и започват да губят козината си чисто по физиологични причина на възраст от около 2 години. В този случай единственото, което можете да направите, е да обградите гризача си с много грижи и да го глезите с различни лакомства за хамстери.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати