miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Как да изберем подходяща клетка за хамстер

Как да изберем подходяща клетка за хамстер

избор на клетка за хамстер

Изборът на правилна клетка за хамстерите оказва пряко влияние на тяхното състояние и качеството им на живот като цяло. В действителност може да се каже, че именно клетките са най-доброто ви вложение, за да се чувства гризачът комфортно и да ви е лесно на вас от друга страна да я поддържате лесно чиста.

Съществуват различни дизайни и при избора ви трябва да вземете предвид няколко основни фактора: порода на хамстера, безопасност, лесно почистване, големина. Именно затова преди покупката е важно да изучите възможните алтернативи и едва след това да изберете най-добрата клетка за вашия хамстер.

В следващите редове вижте някои правила при избора на клетка за хамстер:

1. Винаги избирайте клетки с подходящ размер

Препоръчително е минималните параметри да бъдат ширина 45 см, височина 35 см и дължина 65 см, което съответства примерно на 0. 3 кв. метра. Така ще можете да осигурите на хамстера ви комфортни условия на живот, но все пак е важно да запомните, че колкото е по-голяма клетката, то толкова по-добре ще се чувства гризача. Ако решите да държите няколко животинки в една клетка, то нейните размери трябва да са още по-големи.

2. Обърнете внимание на вентилацията на клетката

Лошата вентилация в клетката може да доведе до натрупване на амоняк, който е токсичен за хамстерите и може да причини респираторни проблеми при гризача. Може да се стигне и до увеличен растеж на бактерии, което от своя страна отново е фактор, който може да доведе до различни заболявания при хамстерите. По-добре е да изберете металните с решетки, тъй като пластмасовите или аквариумите имат лоша вентилация и това може да окаже негативно влияние на здравето на хамстера ви. Именно затова този критерий при избора на жилище за животинката е много важен.

3. Изберете клетка, която се почиства лесно

В зависимост от типа на жилището на гризача, то трябва да се почиства 1-2 пъти на седмица, което е доста често и именно затова е по-добре да заложите на лесните за почистване клетки. Така не само ще спестите доста време, но и ще осигурите на животинките ви по-хигиенични условия на живот, което е важно за тях. Добре е да имате и още една по-малка клетка, където ще можете да слагате хасмера, а именно докато чистите основния им дом.

4. Изберете клетка с монолитно пластмасово дъно

как да изберем клетка за хамстер

Ноктите на хамстера могат лесно да се закачат и да се чупят, ако дъното на клетката им е с решетка, което от своя страна може да е причина за честото травмиране на лапичките им. Клетките с монолитно пластмасово дъно се почистват много по-лесно в сравнение с другите видове.

5. Определете кой тип клетка е идеален за вашия хамстер

Ако имате сирийски хамстер, тогава всякакви по-големи клетки са подходящи, но е важно да има достатъчно пространство за различните кътчета - за игра, ядене, спане. Ако обаче имате по-малки породи гризачи (китайски и джунгарски), тогава трябва да сте особено внимателни с разстоянието между решетките, като то не бива да е по-голямо от 1. 3 см, тъй като малките гризачи ще могат да се промушат през нея. За по-дребните животинки добър вариант са именно аквариумите, тъй като от тях ще им е доста по-сложно да избягат и няма да се тревожите, че това може да се случи и да се наложи да търсите гризача си из целия дом.

6. Когато избирате клетка, вземете предвид и вашите финансови възможности

Това, че клетка за хамстерите е една от най-важните инвестиции, не означава, че трябва да купите най-скъпите модели. Пластмасовите обикновено не са много евтини, а и освен това техните размери рядко отговарят на минималните за гризачите. Оптимален вариант са аквариумите и пластмасови клетки с метални решетки, но все пак избора тук е индивидуален и вие решавате, каква сума сте готови да похарчите за вашето удобство и комфорта на хамстера ви.

7. Помислете и за забавлението на гризача

Изучете модулите за гризачите, които можете да сложите в клетката. Те ви позволяват сами да разработвате дизайна на дома на животинките, събирайки от тях различни модули. Именно тази възможност да разработвате сами различни дизайни е едно от основните им предимства. Можете дори и сами да направите такива модули, тъй като те не са никак евтини. Не забравяйте да добавите и колело в дома на хамстера.

8. Сложете дома им на тихо и сенчесто място

Тези животинки не обичат да се намират на шумно място, тъй като това може да е излишен стрес за тях. Именно затова е важно да обмислите къде мислите да сложите клетката им предварително, за да не стресирате тези гризачи допълнително.

Важно е да подходите отговорни към избора на клетка за вашия хамстер. От това голяма степен зависи това дали гризача ви ще се чувства комфортно и добре в новия си дом, както и дали животното ще ви радва с активността си и доброто здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати