Най-важните грижи за мини хамстер

Най-важните грижи за мини хамстер

Хамстерите са идеални за първи домашен любимец. Наред с мъници като джербили и морски свинчета те са много предпочитани. Съществуват различни породи хамстери, като едни от тях са мини животинките. Ако обаче сте решили да си вземете такъв сладък любимец, тогава е важно да знаете как да се грижите за него и с какво можете да го храните. Така например по тегло мини хамстерите не надвишават 45-70 грама, а на дължина - 5-10 см. Като цяло обаче не се отличават особено от своите по-големи братя, но все пак съществуват някои особености при отглеждането на мини хамстерите.

Хамстери, които влизат в категорията мини:

- Джунгарски;

- Тейлър;

- Камбъл;

- Роборов.

Въпреки че по размер мини хамстерите доста отстъпват на своите по-големи братя, това далеч не значи че не се нуждаят от достатъчно пространство и удобства.

Те са доста подвижни, затова се нуждаят от достатъчно място. Клетката им трябва да е изработена от издръжлива материя, като разстоянието между решетката трябва да е 7-8 мм, за да не успеят да избягат, тъй като все пак са по-малки. Можете да използвате и обикновен аквариум за целта, който да е с размери 70х30 см. Важно е и да им осигурите различни забавления, като например стълбичка, колело (диаметър не по-малко от 18 см), тунели, лабиринт за хамстери и други такива, за да не им е скучно в клетката.

Обезателни атрибути за клетката на хамстера:

- поилка;

- ваничка с пясък за къпане;

- хранилка.

Оборудвайки пода, отдавайте предпочитание на сеното или фините дървени стърготини. Можете да използвате и готови пълнители, но не и памучна вата. Другият вариант е ситно накъсаната хартия (но не и вестници или списания), като нея хамстера ще използва за оборудване на леглото в своята къщичка.

Как да се грижите за мини хамстерите?

1. Козина

Хамстер

Къпането на мини хамстерите в обичайния смисъл не е препоръчително. Тези животинки и без това са много чистоплътни и сами могат да се погрижат за хигиената си. Можете да направите изключение само, ако гризачът много се е изцапал, като задължително трябва да затоплите водата и веднага след това да го изсушите с топлата струя на сешоара, за да не настине. Дългокосместите хамстери трябва да се решат ежедневно, защото козина им много лесно може да се заплете. Особено внимание отделяйте на коремчето и лапичките, тъй като там се заплита най-много. Ако не успеете да срешете оплелата се козина на хамстера, тогава внимателно я срежете в това място. Ако пък хамстера ви е късокосмест, тогава не се налага да го решите.

2. Нотки и зъби

Ноктите на хамстерите не се нуждаят от някаква особена поддръжка, но при възрастните те не се изпиляват достатъчно и могат да се огънат, което причинява дискомфорт на животното, включително по време на движение. В този случай ще се наложи да ги срежете внимателно.

За зъбите е особено важно да се грижите. Така например, ако храната на хамстера не е достатъчно твърда за да се изпиляват зъбите им, те бързо растат и не позволяват на животното да се храни. Прекомерно големите резци могат да доведат и до нараняване на устната кухина и в резултат на това животното отказва да се храни, тъй като изпитва болка и дискомфорт.

Можете да оставите в клетката на гризача различни предмети, с които да изпиляват зъбите си, като например минерален камък. Имайте предвид, че по-сложните ситуации, могат да се коригират само от лекар.

3. Почистване на клетката

Важно е да чистите жилището на животното не по-рядко от веднъж седмично. При това трябва старателно да смените пълнителя на клетката с нов, както и да махнете всички стратегически запаси на мини хамстера, ако са се развалили. В по-голямата си степен те са много чистоплътни, затова при тях почти отсъства характерния аромат, който имат по-големите гризачи. Тоалетната им вече трябва да чистите по-често, а именно не по-рядко от 2 пъти на седмица.

Хранене на мини хамстер

По своята природа тези животни са всеядни, но това далеч не значи че можете да ги храните с всичко. Важно е те да имат свой собствен рацион. Миниатюрните хамстери в никакъв случай не се хранят по-малко от големите. На тези гризачи може да давате:

Хранене на мини хамстер

- зърнени смеси;

- плодове и зеленчуци (моркови, ябълки, тиква, тиквички);

- семки;

- царевица;

- орехи;

- сухари от бял хляб;

- бобови култури;

- овесени ядки;

- свежи листа от глухарче и детелина.

За правилното развитие на мини хамстерите можете да им давате и животински протеин (варени пилешки гърди и риба, насекоми). Вечерта можете да им давате различни готови смеси, а сутринта - нискокалорични храни. Освен това трябва да се уверите, че винаги имат свежа храна в клетката на гризача.

Забранени храни за мини хамстерите

- солени и сладки храни;

- салами;

- консерви;

- екзотични плодове: цитрусови, киви, нар;

- диня и пъпеш;

- млечни продукти.

Едва ли има човек, който да не харесва тези сладки пухести приятели. Изключително важно е да се грижите правилно за мини хамстерите и дневното им меню, тъй като от това в голяма степен зависи продължителността на живот на животинката.

Отглеждайте правилно своята животинка, за да избегнете заболявания при хамстерите.

Помнете че щастливият хамстер е здрав хамстер.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати