miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Как да отучим хамстер да хапе?

Как да отучим хамстер да хапе?

Как да отучим хамстер да хапе?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Хамстерите са много мили и сладки животни, които доста хора си вземат за домашни любимци. Въпреки това тези пухести приятели имат доста остри зъби и без колебание могат да ви ухапят, особено ако са уплашени.

Ако хамстерът ви хапе, тогава не бива да се отчайвате, тъй като все пак има начин да се справите с този лош навик на животинките. Като за начало е добре да знаете малко повече за тях.

Как да приучите новия си любимец да свикне с вас и да не е толкова агресивен?

Слагайте си ръкавици, ако хамстерът още не е свикнал с вас

Бъдете внимателни и търпеливи, тъй като все пак малките пухести приятели може и да са много сладки, но и могат доста силно да хапят. Питомеца ви все още не е свикнал с вас и докато се случи това, той може да усеща във вас опасност и именно затова да иска да ви ухапе. Казано с други думи, това е негова защитна реакция и затова в началото е важно да слагате ръкавици, ако сте решили да ги вземете на ръце.

Не вземайте хамстера в ръце през първата седмица в новия му дом

В природата тези малки животинки имат много врагове, затова те са са свикнали да виждат опасност във всичко и всеки, за да могат да се защитят. Именно затова е напълно нормално да вижда във ваше лице опасност, докато не свикне с вас.

Бъдете готови, че ако се опитате да го вземете на ръце през първите няколко дни в новия му дом, то той ще ви захапе силно. По-добре е да го оставите на спокойствие да свикне с новата обстановка и клетката си, както и да свикне постепенно с вас и това, че няма да го нараните.

Обучавайте го

Хамстер

Необходимо е хамстерът да е напълно свикнал с първия етап на обучение. Едва след това е възможно да се премине към втория етап и така нататък. Така например е важно да се убедите, че хамстерът ви възприема спокойно и не бяга уплашено при опитите ви да го вземете на ръце. Едва тогава можете да го вземете и да му се порадвате, но само за малко, тъй като все пак това е голям стрес за него.

Обучавайте го във вечерните часове

В природата си хамстерът води нощен живот, като именно затова той е и по-активен в тази част на деня. Възползвайте се от това и обучавайте животинката вечерта. Така хамстерът ще е много по-бодър, а това значи съответно и че ще възприема по-лесно обучението. Много важно е и да се занимавате с него регулярно. Старайте се да прекарвате време с него всяка вечер, като така животинката ще свикне по-бързо с вас.

Разговаряйте с хамстера с тих и мек глас

Причината за това е, че той има много фин слух, като така са способен да чува дори и най-тихите звуци. Ако говорите високо или сте много шумни, то това ще уплаши животното, докато тихата реч предизвиква интерес у животното.

Преди да го вземете на ръце, опитайте да му поговорите малко с тих глас. Когато хамстерът запомни, че гласа ви винаги звучи меко и не викате, то той ще има много по-голямо желание да дойде при вас и да ви се довери, разбирайки че не сте опасност за него. Така няма да има риск хамстерът да ви ухапе.

Запознайте го с вашия аромат

Както и много други животни, така и гризачите имат доста развито обоняние. Когато вашият домашен любимец свикне с вашата миризма, той ще бъде по-малко предпазлив от вас и по-лесно ще ви се довери. За целта измийте ръцете си преди да се общувате с хамстера. Така ще защитите питомеца си от вредните микроорганизми, а освен това ще премахнете чуждите аромати и той ще усети миризмата само на вашата кожа. Опитайте в началото да подадете бавно ръката си в клетката му, като бъдете готови, че той няма да се довери веднага.

Ако повтаряте това всяка вечер, ще видите, че скоро хамстерът сам ще се приближи до вас и ръката ви, стараейки се да изследва новия за него обект. Изчакайте до момента, когато се приближи достатъчно близо и добре ви подуши. Едва тогава можете да преминете към следващата стъпка.

Предложете му някакво лакомство

Да отучим хамстера да хапе

Когато хамстерът свикне с вашето присъствие и сте изпълнили всички предишни стъпки, тогава можете да преминете и към следващата, а именно да му предложите нещо вкусно. Не правете резки движения, за да не изплашите животинката. Трябва да вижда добре лакомството, за да не се обърка с ръката ви и да ви ухапе случайно. Разбира се, преди това трябва да сте наясно с какво да храните хамстера.

Внимателно погалете животинката

Когато питомеца ви свикне с вас и започне да идва към ръката ви без страх, тогава можете да опитате вече и да го погалите, но все пак бъдете особено внимателни първите пъти. В началото можете да го погалите с 1-2 пръсти леко по главичката и ако животното не се уплаши, тогава можете да го погалите с цяла длан.

Вземете хамстера внимателно в ръце

Когато забележите, че любимеца ви вече се чувства комфортно и не се плаши, нито от ръката ви, нито че го галите, тогава можете да опитате да го вземете внимателно в ръце. За целта просто опънете дланта си и изчакайте, докато хамстерът сам не се качи на нея.

Общувате редовно с любимеца си

Когато хамстерът вече е свикнал с вас и не ви хапе, то това не значи, че трябва да спрете да общувате с него. Регулярността е много важна, тъй като животинката може да отвикне от вас и да започне отново да ви хапе.

Бъдете внимателни и спазвайте всички насоки, които ви дадохме. Така много лесно ще можете да отучите хамстера да хапе и да ви се доверява. И не забравяйте да изключите всички от семейството в този процес, като е особено важно да обясните деликатно на децата си, че е много важно да спазват тези правила, за да не ги ухапе животинката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати