miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Какви зеленчуци ядат хамстерите

Какви зеленчуци ядат хамстерите

Какви зеленчуци ядат хамстерите
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Както може би се досещате, в основата на менюто на всички гризачи са сухите храни. Това обаче далеч не означава, че не трябва да разнообразявате храненето им и да включвате и други продукти, като например сочните плодове и зеленчуци.

Някои от тях може да давате всеки ден, а други - един път на седмица. По този начин ще се грижите за правилното и балансирано хранене на животинката ви, което е изключително важно, когато сте решили да се грижите за хамстер.

Какви зеленчуци могат да ядат хамстерите?

Сред зеленчуците, които хамстерите ядат попадат: тиква, различни сортове тиквички, чушки, краставици, моркови, цвекло броколи, ряпа.

Любимите храни на хамстерите са още: карфиол, патладжан, целина, царевица.

Имайте предвид обаче, че при въвеждането на нов продукт в менюто на любимеца ви, винаги трябва да правите това постепенно, защото стомахчето им е много нежно.

В сухите храни, които им давате също се съдържат сушени зеленчуци, но това далеч не е достатъчно.

Не забравяйте и да ги измиете добре преди да ги дадете на хамстера, както и да махнете кожата, тъй като често зеленчуците се обработват с много вредни химикали, които могат да навредят на здравето на хамстера.

Част от гореизброените зеленчуци могат да се дават както в суров, така и в термично обработен вариант - моркови, цвекло, тиква и карфиола.

Запомнете обаче, че не бива да слагате сол при варенето, тъй като тя е вредна за гризачите.

Какви зеленчуци не бива да давате на хамстерите?

Зеленчуци, които хамстерите ядат

Не бива да им давате картофи, тъй като съдържат голямо количество на нишесте, което е много вредно за тях.

Също така не бива да им давате дори и малко парченце чесън, тъй като за тях той е силно отровен. Противопоказна е и консумацията на червено зеле, защото води до образуването на газове при домашните любимци.

Не бива да ги храните с консервирани храни, тъй като те съдържат сол, оцет и подправки, които са много вредни за животинката. Не се препоръчва да консумират незрели плодове и зеленчуци.

Помнете, че зеленчуците се развалят много бързо, затова никога не давайте на хамстера си голямо количество.

Сложете му малко морков или карфиол например, а след като се нахрани, махнете остатъците от храната на хамстера.

В противен случай вашият домашен любимец ще страда от храносмилателно разстройство. Хамстерите трябва да изяждат около 50 грама зеленчуци на ден, но все пак всичко зависи и от възрастта на гризача.

Няма точни препоръки кога да храните любимеца си – сутрин или вечер. Важно е обаче все пак да се придържате към някакъв график, както и да храните питомеца си разнообразно.

След като вече знаете какви зеленчуци ядат хамстерите, може да изготвите различно меню.

Може да му давате сутрин варени плодове и продукти, които са богати на протеини, а вечерта - суха храна.

Грижете се за вашето животинче правилно, за да се радвате на един щастлив хамстер. Ако нещо ви тревожи, винаги можете да се обърнете за съвет към специалист.

Вижте още: Хамстерите пият ли вода

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest