miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Хамстерите ядат ли сирене?

Хамстерите ядат ли сирене?

Хамстерите ядат ли сирене?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Често, взимайки си домашен любимец, стопаните не се интересуват предварително какви храни са полезни за здравето им и кои не бива да им се дават.

Така например ако сте си взели хамстер, то можете да започнете да му давате сирене. Но тук е важно да се запитате хамстерите ядат ли сирене всъщност?

За хората сиренето е много ценен продукт и източник на протеини и животински мазнини. Голямото количество сирене обаче може да се окаже пагубно за здравето на хамстерите и дори фатално.

Полезно ли е сиренето за хамстерите?

Едно от най-важните неща е каква е маслеността на продукта. Както при всички животни, така и на тези трябва да давате понякога храни богати на протеини.

Хамстерите могат да консумират сирене и то в умерени количества, но само ако е нискомаслено. Ако нямате точно такова, тогава можете да му дадете малко парченце обикновено, но с размера на семка. Такава малка порция ще донесе само ползи за здравето на питомеца ви.

Когато купувате за себе си този млечен продукт, може да избирате тези с различни добавки или подправки, но подобен състав е не само вреден, но и дори много опасен за хамстерите.

Именно затова, ако сте решили че искате да давате на любимеца си сирене, трябва да го купувате отделно. Това правило важи и за всички други продукти, които влизат в състава на храните, които хамстерите ядат.

Важно е да запомните, че сами по себе си те не са способни да разграничат вредната от полезната храна, затова вие трябва да се грижите много добре за менюто им.

Какво сирене да изберете?

Какво сирене да давате на хамстера си

Купувайки този продукт за питомеца си, обезателно обръщайте внимание на следните фактори:

- Масленост - колкото е по-ниска, толкова по-добре;

- Сол - по-добре е да изберете малко солените продукти или да ги накиснете във вода, за да обезсолите сиренето;

- Протеин - колкото повече е съдържанието му, то толкова е по-полезна храната за гризача;

- Добавки и поправки - те влияят негативно и дори са опасни за здравето на хамстера.

Тези свойства са характерни за твърдите сортове сирене, които са с намалено съдържание на мазнини. Именно затова е важно да купувате такова сирене за любимците си.

Как да давате сирене на хамстерите?

Когато сте решили да давате сирене на хамстера си, трябва да правите това постепенно, а не изведнъж.

Най-добре направете график на храненето и да определите 2-3 дни, когато ще им давате храни, които са богати на протеини, но не по-често.

Благодарение на това ще свикнете лесно и няма да има риск да прекалите. Ако всичко е минало успешно, тогава постепенно можете да увеличите размера на лакомството.

Помнете, че вие носите отговорност за здравето на любимеца ви и сте длъжни да се грижите за него. Бъдете предпазливи и винаги се допитвайте до ветеринар, ако искате да въвеждате нов продукт и не знаете дали е полезен или вреден за здравето на животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати