miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Златен хамстер

Златен хамстер

Златен хамстер
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Сирийският хамстер (Mesocricetus auratus) има много имена – златен, хамстер-плюшено мече, изискан хамстер и др. Той е особено популярен избор сред дребните домашни любимци, и с причина. Лесен е за обучение, свиква да бъде държан от човек, дори от по-неконтролируеми детски ръчички!

Произход на златния хамстер

Древните предци на златния хамстер произхождат от засушените територии в Северна Сирия и Южна Турция. В сегашния момент популациите на дивия сирийски хамстер са с природозащитен статус „уязвими“.

През 30-те години на миналия век успешно е завършил развъдния процес на дребни бозайници, започнат от група европейски доктори. Можем да видим резултатите му във всеки един зоомагазин, предлагащ живи животни.

Външен вид на златния хамстер

Естествената окраска на този вид е жълтокафява, със светло коремче. Генът „агути“ придава на косъма при тези хамстери както тъмни, така и светли оттенъци. По бузите се разполагат тъмни петна, продължаващи по долната челюст и нагоре към ушите.

Избирателното развъждане на хамстери е позволило появата на широка гама от разцветки на космената покривка, както и дължина на косъма. Дългокосместите златни хамстери притежават внушителна, плаваща като ореол грива, но са възможни и само отделни участъци от дълга козина. Тестостеронът у мъжките спомага за развитието на невероятни, красиви кожухчета, ограничени от бяла „поличка“ около задницата.

Възрастните златни хамстери имат дължина от 12 до 17 сантиметра и тежат между 140 и 200 грама. Очакваната продължителност на живота е между 3 и 4 години. Известно е, че сирийският хамстер е сред животните, любуващи се на самотата си.

Грижи за златния хамстер

Златните хамстери са много красиви

Златният хамстер предпочита широка клетка за хамстери, позволяваща му да тича и играе свободно (средни размери 60х30 сантиметра, и височина 30 сантиметра ). Изборите от клетки са всевъзможни - метални, пластмасови, стъклени аквариуми също са опция, стига да имат добре затварящ се похлупак-решетка.

Оставете място и за играчките на хамстера, включително въртележката, препятствията, тунелите, мостчетата, дъвчещите пръчици/минерални блокчета за поддържане на зъбното здраве. Този вид животно обожава да се крие – за него няма по-голямо удоволствие от това да се сгуши в сигурното, скрито ъгълче и да заспи в блажен сън.

Магазините за домашни любимци предлагат серия от скривалища и тунелчета с атрактивен вид, но по-изобретателните могат да се заемат със задачата сами да създадат такива. Използвани материали са дърво, керамични съдове.

Предпочитана настилка на дъното на клетката са хартиени стружки, сено, стружки от трепетлика. Вашия златен хамстер ще се радва да скупчва настилката си, оформяйки планини – идеалното укритие. В никакъв случай не постилайте памук – животинчето може да се задуши с него.

Хранене на златния хамстер

Идеалната диета за тези животни се базира на ядки, зърнени култури, семена (обикновено пресовани и приготвени в удобна гранулирана форма в комерсиално предлаганите храни), както и плодове, зеленчуци.

Златните хамстер се хранят още с ябълките, броколите, морковите, карфиола и крушите. Имайки предвид, че сирийският хамстер е всеядно животно, няма да му навреди от време на време да похапва насекоми или добре сварени яйца.

Сирийските хамстер са известни със смешен хранителен навик – често трупат храна в бузите си и се издуват. Храненето на златните хамстери приключва, когато са доизяли въпросния натрупан остатък. Разбира се, ежедневна смяна на водата с прясна е задължително.

Обикновена поилка върши работа. Някои хамстерчета обаче предпочитат да пият директно от купичка – за да разберете по какво си пада вашето хамстерче, предложете и двата варианта, наблюдавайки от кой източник пие по-често.

Характер и поведение на златния хамстер

Колело за хамстер

Самотните вълци са изключително териториални и се борят за това, което е тяхно – затова е добре да живеят самостоятелно, бидейки в домашни условия. Не си мислете, че щом младо хамстерче толерира съседите си, всичко е наред. В момента в който навърши 8-10 седмици, то може да започне да се бори за територията си до смърт.

Златният хамстер е всеизвестен със злонравието си – често се случва това хамстерче да хапе за щяло и нещяло. Недостатъчната комуникация със собственика е причина номер 1 за това нежелано поведение, тъй като бързо отвиква на човешката ръка.

Любопиткото изисква постоянна тренировка както на тялото, така и на ума си – стимулирайте го редовно, за да е щастлив хамстерът. Остане ли сам за по-дълго време, сирийския хамстер ще има приумицата да избяга и ще търси най-умелият начин да го направи.

Заболявания при златния хамстер

Златният хамстер е кораво животно и рядко се разболява в сравнение с другите хамстерови видове. Сред малкото болести при златните хамстери е заболяването мокра опашка.

Това състояние се асоциира със стрес и размножаване на бактерии в храносмилателния тракт. Сравнително често е като инцидентност при тази порода хамстери.

Оглеждайте се за подмокряне по задницата, придружено с потиснатост и летаргия. Това са 2 сигурни симптома за мократа опашка. Задължително заведете животинчето на ветеринар, за да се започне антибиотично лечение. Бързият антибиотичен курс бързо ще възстанови здравето на гризача, изчиствайки бактериалната инфекция.

Нерядко се случва златният хамстер да прихване ушен кърлеж, стандартна хрема или да развие тумор. Стерилната настилка (което сламата НЕ Е) ще ви отърве от кърлежното бедствие, а грипът се третира от ветеринар, като симптомпите са подобни на човешкия грип.

Туморните образувания са по-характерни за възрастни животни и могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Ако искате да разберете характера на тумора (мистериозната бучка), консултирайте се с ветеринар и обсъдете вариантите са по-нататъшно лечение.

Съвети при избор на златен хамстер

Хамстер

Най-лесното място да намерите бъдещото си златно хамстерче е зоомагазина, както и частните развъдчици. Второто е по-предпочитаният вариант, имайки предвид, че развъдчикът се грижи много по-добре за животното и му дава възможност да експресира естественото си поведение.

В зоомагазините хамстерите (и другите продавани животни) са под постоянен стрес, имат лимитирани пространства и цялостно няма как да се чувстват добре. Когато избирате бъдещия си любимец, не се спирайте веднага на най-сладката муцунка (те всички са сладки така или иначе). Разбудете намиращите са наоколо хамстерчета (вероятно ще ги избирате през деня, а те са нощни животни) и оценете поведението им.

Ще ви привлече най-подходящият за вас хамстер. Един здрав златен хамстер има бляскави очички, чиста задница, активен е и веднага ще се дотътри до вас да ви помирише. Поискайте помощ от развъдчика при направата на най-добрия избор. Любопитните животинки са най-добрите кандидати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати