miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Заек Лъвска глава

Заек Лъвска глава

Заек Лъвска глава
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Бидейки едни от най-пухкавите и мили домашни любимци, зайчетата от породата Лъвска глава успяват да спечелят любовта и на най-коравосърдечните. Водят се декоративно или мини зайче, чието компактно телце достига тегло едва между 1-1 и половина килограма. Живеят от 7 до 10 години. Отглеждат се предимно вътрешно и са подходящ любимец както за сами живеещи, така и за семейства с деца, а особено се харесват на възрастни хора поради любвеобилния си характер и ниските изисквания за поддръжка. Сходни породи на Лъвската глава са Холандско джудже и Шведския лисичи заек.

Произход на заек Лъвска глава

Началото на породата е поставено в Белгия, когато е било решено да се получи поколение между Шведски лисичи заек и Холандски заек-джудже. Резултатът бил животинче с мутация, експресираща се с повишено количество козинка около главата и по бузите. По-късно въпросният ген за нарекъл ген за грива. Постепенно породата добила популярност на територията на Европа и в края на 90-те години на миналия век навлязла в Щатите.

Външен вид на заек Лъвска глава

Лъвската глава притежава грива от по-дълги косъмчета – оттам и името на породата, която като ореол обикаля главата. Главата им е поставена високо, а добре сложеното, дребно тяло не надвишава килограм и половина, а ушичките са между 5 и 7 сантиметра. Козинката на Лъвската глава е тяхната радост, гордост. За да се поддържа нейната мекост и бляскавост, препоръчително е животинчето да се сресва поне веднъж седмично, ако не сменя козината си.

Дойде ли време да се освободи от старата космена покривка, ресането следва да бъде всекидневно. Има два типа Лъвска глава спрямо гривата. Едните имат единичен кръг от сравнително по-дълги косми в областта на главата, ушите, брадичката и гърдите, а другите притежават двойна грива, далеч по-дебела и отличителна и често образуваща нещо като пола около хълбоците. Дължината на козинката около главата рядко е повече от 5 сантиметра.

Според определителите на заешките породи, Лъвските глави биват черни, шоколадени, сини, костенуркови, синьо-точкови, белооки бели, червенооки бели, кестенови агути, тюленови, сребристи, перлени, бело-точкови, самурови на точки, и самурови сиамци. Не съществуват строго отличителни окраски, които да се срещат при абсолютно всеки индивид.

Грижи за заек Лъвска глава

Ясно е, че при добри условия и грижа за заек Лъвска глава, животното ще разкрие пълната си същност пред своите стопани – за тази цел е препоръчително да прекарва по-голямата част от времето свободно пуснато, а не затворено в клетка. Необходимо е зайчето да се разхожда, изследва територията наоколо. Направете му някакъв тип заграждение, където да се шляе – най-добре вътре в дома, тъй като навън ще е изложено на всякакви условия на околната среда, пък и на нежелани хищници. Заграждението се прави от тел и е достатъчно голямо, за да побере легналият заек, пластмасово легенче и няколко играчки. В легенчето се сипва някакъв вид субстрат за тоалетна, който се почиства всяка седмица.

Главната съставка при храненето на зайчето трябва да е слама – около 70 процента. Останалото вече са най-различни гранули, пелети, хрупки, сушени плодове, зеленолистни зеленчуци, зеленчуци, плодове. Плодовете и зеленчуците могат да служат като награда на животинчето, когато добре е изпълнило някаква задача – дали ще е послушно да се изходи на предназначеното място или да послуша команда (легни, стой). Възрастната Лъвска глава яде около ¼ чаша пелети с високо съдържание на влакнини на всеки 2 килограма тегло, затова внимавайте колко и кога храните любимеца си.

Заболявания при заек Лъвска глава

Лъвска глава

Като всяка порода зайче, пък и всяко животно изобщо, винаги трябва да следим и постигаме оптимално здравословно състояние. Регулярните прегледи спомагат отглеждането на здрав и щастлив любимец. Зъбите на зайците например непрестанно растат и равномерното им изтриване силно зависи от типа храна за зайци, която им се предлага – затова сламата е с добро действие. Ако зъбите нараснат повече от нормалното, те правят рани и дупки в устната кухина, които могат да се инфектират лошо. Бъдете сигурни, че проверявате състоянието на зъбите и давате достатъчно слама на зайчето си.

Освен това често ушите на тези животни могат да са жертва на ушни акари – сред симптомите са повишено чесане, опадване на козината от ушите. Голяма част от домашните зайчета са носители на паразита Encephalitozoon cuniculi. Макар през повечето случаи да не предизвиква никакви проблеми, при стрес може да се прояви клиничната картина на опаразитяване – кривната глава, парализа, повишено уриниране и намалено зрение. При първото съмнение за заболяване задължително заведете зайчето на ветеринар. Забелязано е, че кастрираните женски по-рядко страдат от рак на матката. Кастрация е възможно да се направи след настъпване на 3-4-месечна възраст.

Характер на заек Лъвска глава

Породата е изключително енергична, привързва се към хора и обича да играе. Държи се като част от семейството, харесва им се да бъдат гушкани и галени от своите стопани. Малките изследователи неуморно проверяват всеки обект в стаята, където се намират, и гризат с удоволствие играчките си, или тичат след краката на човека. За тези животни е особено важна връзката с човека и се натъжават, ако бъдат оставени без внимание. Веднъж почуствали се щастливи, те въодушевено ритат със задни крачка, почистват се с предните лапички или си лежат.

При зайците тренирането на тоалетно поведение е малко по-трудно от това при кучета и котки, но е възможно. Наблюдавайте в коя част на дома най-често се изхождат, кое е тяхното място и поставете легенчето с заешката тоалетна там. Свикне ли със субстрата и изхождането в него, малко по-малко ще се приспособи към изхождане върху такъв и в други части на стаята/дома. При добро справяне със задачата не забравяйте да ги наградите с плод или зеленчук, подходящ за заешка консумация.

Ако желаете да си вземете зайче, разгледайте нашите обяви за зайчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати