Подстригване на морско свинче - как, кога и защо?

Морско свинче

Макар и на пръв поглед да са малки и лесни за гледане, морските свинчета изискват поддръжка. Това е първото, което трябва да знаете за тях в случай че сте решили да се сдобиете именно с такъв домашен любимец. Ще се налага редовно да поддържате ноктите и козината. Всички тези грижи за морското свинче са важни, ако искате то да живее дълго.

Днес ще обърнем внимание на козината на морското свинче. Трябва да знаете, че за нея е важна цялостната грижа. Дългокосместите морски свинчета изискват ежедневно сресване, защото иначе козината им ще се заплита. Важно е да премахвате всеки образуван възел.

При късокосместите морски свинчета разресването също е необходимо, но за сметка на това – значително по-рядко. Не бива да пренебрегвате и редовно почистване, особено на късокосместите породи. Пребиваването в клетката и прекалено дългата прическа са равни на сигурно замърсяване.

Можете да купите на любимеца си специална четка, която се продава във всички зоомагазини. Не бива да забравяте на сресвате животинчето си, защото ако се образуват прекалено големи възли, може да се наложи да отрежете козината изцяло.

Не по-важна е редовното подстригване на морското свинче. Козината на дългокосместите морски свинчета расте с около 1 сантиметър месечно. Кога се подстригва морското свинче? Правилото е следното: в момента, в който козината започне да се влачи по земята, значи моментът за нова прическа е дошъл. През лятото ще трябва да подстригвате козината по-къса – толкова къса, че да не се заплита през жегата. Важно е да установите каква дължина е комфортна за вашето морско свинче, защото всичко е индивидуално.

Подстригването на морското свинче е важен момент от негоовто отглеждане

Поддръжката на достатъчно къса козина е важно, защото в клетката тя ще се изцапа с урина. Редовната подстрижка може да се погрижи и за здравето на морското свинче, предпазвайки го от някои инфекции, образуващи се от бактерии в следствие на замърсяване. Прическата на морското свинче винаги трябва да е съобразена с климата на мястото, на което живеете.

Правилото – колкото по-къса е козината, толкова по-добре през топлите месеци. Дори и домашният ви любимец да ви харесва повече пухкав, помнете, че козината не позволява естествено охлаждане и животното може да прегрее през лятото.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати