Отглеждане на декоративен плъх

Плъхчето може да се гледа като домашен любимец

По всяка вероятност за повечето хора споменаването на плъхове навява асоциации с канализация, мръсотия и зарази. Реално погледнато, при живот в канализацията мръсотията и заразите са закономерни следствия - но всъщност плъховете са забележително интелигентни животни, които в подходящи условия са чудесен домашен любимец!

Видовете, които се предлагат за тая цел, са плод на целенасочена селекция и се различават значително от свободните си събратя - по външен вид, по навици, по интелект и по желание за социализация с хора.

Декоративните плъхове се делят на видове според типа космена покривка. Вариациите по цвят и дължина са доста и най-разнообразни - съвсем къси, едноцветни, дълги и вълнисти, на петна, или пък комбинация от няколко фактора. Мъжкият декоративен плъх тежи от 400 до 800 грама, женската - от 250 до 500.

Препоръчително е да отглеждате повече от един екземпляр - плъховете са социални животни. Освен това са способни да научават и изпълняват трикове, реагират на името си не по-зле от куче, привързват се към стопанина си и са способни да го различат сред други хора. Ако все пак, ако отглеждате плъх, имайте предвид, че той има нужда да се занимавате с него!

Какви са грижите за декоративния плъх? Най-добре е да вземете плъхчето в дома си, когато е на месец и половина или два - на тази възраст е, от една страна, достатъчно младо, за да се привърже бързо и лесно към Вас и да е податливо на обучение, а от друга страна, вече не е зависимо от майката и е годно да се справя самостоятелно.

Ако не желаете две или повече плъхчета, по-добре в такъв случай да вземете мъжки екземпляр - те са с по-умерен темперамент. Женските са склонни към нервност и хиперактивност, а животът без компания няма да направи нещата по-добри.

Клетка за декоративен плъх

Декоративен плън

Идеалното жилище за декоративния плъх е клетка - не аквариум и в никакъв случай кутия или сандък. Макар и декоративни, плъховете си остават гризачи - резците им растат постоянно, така че не просто са способни да прегризат почти всичко освен метал, камък и стъкло, ами и са принудени да го правят - постоянно растящите резци трябва да бъдат периодично изпилвани.

Затова в клетката трябва винаги да има парче твърдо дърво, с което плъховете да държат зъбите си под контрол. Препоръчителен размер на жилището е 40х30х40 см за едно животно, и поне с 50% по-просторно, ако животните са две. Идеалната настилка за клетката са стърготините от широколистни дървета, но може да се използват и нарязана на ленти мека хартия, сено или дори натурални гранули за котешка тоалетна. В клетката трябва да има и къщичка - укритие, в което животното може да се усамоти.

По лична хигиена декоративните плъхове съперничат на котките - редовно подреждат и приглаждат козината си и се поддържат изрядно чисти. За тоалетна ползват избран от тях участък в клетката, което налага периодична подмяна на настилката - ако животното е само, един път седмично е достатъчно, но най-добре е да преценявате според конкретното състояние. Наличието на повечко миризма е сигнал, че подмяната е наложителна. Ако по някаква причина животното е значително изцапано, може да го почистите с влажна кърпа и малко кучешки/котешки шампоан.

Можете също и да къпете декоративния плъх - но не по-често от веднъж месечно. Подсушавайте животното добре, преди да го върнете в клетката!

Уверете се, че сте разположили клетката на място без въздушни течения и преки слънчеви лъчи - декоративните плъхове са подчертано чувствителни към течение и прегряване. По тази причина не оставяйте и работещ отоплителен уред прекалено близо до клетката! Също така имайте предвид, че декоративният плъх е нощно създание - ако поставите клетката в стаята, в която спите, едва ли ще се радвате на пълноценен сън!

Хранене на декоративен плъх

Декоративните плъхове са умни животни

Здравият плъх е непретенциозен към храната, предразположен към затлъстяване и склонен да преяжда - затова трябва да бъде хранен по график - веднъж или два пъти дневно и с определено количество. За едно денонощие декоративният плъх има нужда от около 30 грама (варира според възрастта и теглото на животното). Препоръчително е 5 до 10 грама от това количество да са зеленчуци.

Витамини, минерали, готови миксове от зоомагазин, продукти от животински произход - декоративният плъх обича разнообразната храна, а балансираното меню е задължително, ако искате да осигурите на любимеца си оптимални условия за живот. Житни култури, твърдо сварени яйца, нарязано на дребни късчета месо и риба, ядки, хляб, твърди млечни продукти - всичко това е подходяща храна за декоративен плъх.

Добре е яйцата, месото и въобще продуктите от животински произход да присъстват в менюто не повече от два пъти седмично. Декоративният плъх има нужда и от сол - можете да оставите малко количество в клетката. Постоянното наличие на прясна питейна вода е задължително!

Заболявания при декоративните плъхове

Подходящото позициониране на клетката, добрата хигиена, пълноценното меню и достатъчното занимания са предпоставка за добро здраве. За съжаление, обаче гаранция и 100% защита срещу заболявания при декоративните плъхове няма, така че внимателното следене на поведението и състоянието на животното са част от нужните грижи.

Обичайните признаци на заболяване или проблем са: апатия, понижен апетит или отказ от хранене, зле изглеждаща козина без блясък, учестено, затруднено или издаващо нехарактерен шум дишане, секрети от носа и очите, диария, слуз, кръв в екскрементите. Характерни за гризачите са вирусните инфекции, но възможни проблеми са и натравяне, и механично нараняване на храносмилателния тракт. При всички случаи поставянето на диагноза е работа за специалист!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати