Бременност при морски свинчета - особености и рискове

Бременността при морските свинчета крие рискове

Независимо за какъв вид домашен любимец става въпрос, бременността винаги е вълнуващо събитие. Появата на новия живот, възможността да наблюдавате развитието на новородените от първия ред - всичко това носи уникални емоции. Но, макар и бременността и раждането да са толкова изначална, фундаментална част от живота и природата, за някои животни тези процеси крият сериозен риск. Идеална илюстрация на този факт е морското свинче - относително често срещан домашен любимец в България.

Женските морски свинчета достигат полова зрялост на крехката възраст от 4 седмици. Бременността при морските свинчета трае между 59 и 73 дни - което означава, че едно женско морско свинче може да остави поколение едва 12 - 14 седмици след собствената си поява на белия свят. При такова представяне би било логично да си помислим, че морските свинчета са истинска машина за бебета!

Фактите обаче са други - бременността при морските свинчета е нелек, изпълнен с рискове процес, изискващ специални грижи и повишено внимание!

Това, принципно, важи за всяка една бременност - без значение за какъв биологичен вид говорим! Cavia porcellus (морско свинче) все пак е специален случай - вижте защо!

Първата предпоставка за повишена проблемност е способността на морските свинчета да забременяват в най-ранна възраст. Фактът, че организмът е достигнал полова зрялост и може да забременее, не означава автоматично, че е готов да износи, а впоследствие и отгледа потомството. Бременността при много млади морски свинчета е изключително тежка!

Нещата се утежняват допълнително от факта, че новородените морски свинчета са впечатляващо едри - с тегло от около 100 грама. За сравнение - нормалното тегло на възрастно морски свинче е между 700 и 1 200 грама. Обикновено женската ражда 2 - 3 малки, но понякога може да са и 5 - 6. Дори при обичайната бройка от 2 - 3 плода теглото на майката се удвоява, вътрешните ѝ органи търпят натиск, има риск от развитие на токсемия и хипокалцемия, а в някои случаи се наблюдава и изпадане на матката.

Бременността при този вид може и да е тежка и рискова, но способностите му за забременяване са пословични - морското свинче може да забременее отново 2 часа, след като е родило!

Два часа е минималният срок, наистина - понякога трябва да минат и до 15 часа, за да се възстанови способността на женската за зачеване. При всички случаи обаче майката може да забременее с ново поколение, преди да е изминало и денонощие от раждането. Това неминуемо е свързано с повишаване на риска от хипокалцемия и увреждане на матката в процеса на новата бременност.

За здравето на морските свинчета най-добре би било изобщо да не ги заплождате - но ако имате други планове, то би било добре поне това да се случи между 3 и 12-месечна възраст. Опасно за животното е не само ранното, но и късното забременяване - макар и да са относително дълголетни (с продължителност на живот 4 - 8 години), женските над 12 месеца вече са извън най-добрата си форма за създаване на нов живот.

Бременните морски свинчета имат повишен апетит

За да избегнете постоянното и безконтролно размножаване, женските над 4-седмична възраст трябва да са отделени от мъжките. Ако все пак имате бременно морско свинче, ето какво трябва да му осигурите:

Адекватно хранене

Бъдещата майка трябва да получава достатъчно количество качествена, разнообразна храна, съобразена с увеличените енергийни нужди на организма ѝ!

Спокойствие

Избягвайте да вадите бременната женска от жилището ѝ, не я плашете, най-добре не я притеснявайте изобщо и в никакъв случай не я притискайте, особено по корема! Принципно бременната женска може да остане в общността морски свинчета (ако имате такава), но имайте готовност да я отделите в самостоятелна клетка, ако забележите агресия в отношенията в групата!

Ако няма усложнения, от самата бременност може да очаквате следното:

Първа седмица: нищо.

В тоя период няма видими промени във физиологията и/или поведението на животното.

Втора седмица: нищо + повишено потребление на вода.

Във втората седмица на бременността бъдещите майки обикновено започват да поят повече вода - но пиенето на повече вода само по себе си не е признак за бременност, особено ако температурите са високи.

Трета седмица: животното започва да наддава на тегло.

Това обаче би могло да се установи само с претегляне и сравняване - промените все още са леки до умерени.

Четвърта седмица: фетусите се усещат при опипване.

Поне от човек, който знае какво прави, как да го прави и къде да търси. При всички случаи е най-добре да спестите подобни процедури на животното.

Пета седмица: коремът на женската се издува.

Морско свинче

Малките вече са осезаеми и за неспециалист - можете да ги усетите с пръсти дори без медицинско образование. И е все така нежелателно да го правите!

Седмици шеста и седма: коремът продължава да расте.

Малките се движат. Можете да усетите движенията им през корема на майката.

Седмици осма и девета: бременната женска става трудно подвижна.

Фетусите са вече в почти пълен размер и това си казва думата - движенията на бременното женско морско свинче са осезаемо затруднени. Въпреки това тя е във форма, храни се и пие вода нормално. През деветата седмица започва раздалечаването на тазовите кости - тялото се подготвя за раждането!

Десета седмица: настъпва раждане!

Случва се обикновено в период, в който женската е необезпокоявана - през нощта или в отсъствието на хора. Процесът протича бързо, майката почиства и подсушава всяко новородено и по всяка вероятност всички ще са в топ-форма, когато установите събитието!

Най-тежкото усложнение при бременните морски свинчета е така наречената токсемия на бременността. Токсемия принципно е наличието на токсични вещества в кръвта - но когато причина за това са процеси, пряко свързани с бременността, като например нередности с плацентата, състоянието е диагностицирано като токсемия на бременността, токсикоза на бременността или прееклампсия.

Пълното разбиране на процеса изисква поне съкратен курс по акушерство и гинекология, затова ще се ограничим с изброяване на признаците, че с бременното морско свинче става нещо нередно:

- забелязва се безапетитие при морското свинче;

- наблюдава се спад в жизнения му тонус, става апатично и вяло;

- животното добива нездрав вид, козината на морското свинче става безжизнена и разрошена, стойката е изгърбена;

- понякога се наблюдава усилено слюноотделяне.

Възможно е и да усетите в дъха на животното миризма, подобна на ацетон (на кетони - а ацетонът е най-познатият сред широката публика кетон) - токсемията предизвиква кетоацидоза.

Теоретично токсемията при бременност на морските свинчета е лечимо състояние, но при морските свинчета развиването и по всяка вероятност означава летален изход. След симптомите на кетоацидоза следва бързо влошаване на състоянието, мускулни спазми и смърт.

Адекватното избиране на момент за заплождане, добрите условия на живот и балансираното меню увеличават шансовете бременността и раждането да протекат благополучно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати