miau.bg»Статии»Рептили»Ето защо пият кръв прилепите-вампири!

Ето защо пият кръв прилепите-вампири!

Ето защо пият кръв прилепите-вампири!

Някои прилепи наистина пият кръв. След дълго години на догадки учените установиха причината за вампиризма им.

Един е уникалният вид сред прилепите, който се храни само с кръв. Тези бозайници се наричат прилепи-вампири. Учените откриха, че при тях това се дължи на комбинация от специфични микроби в стомаха и гени.

Учени от университета на Копенхаген смятат, че са открили доста улики защо тези прилепи се хранят с кръв. Те са открили над 280 вида бактерии в стомасите им, които биха накарали повечето други бозайници да се чувстват доста зле. Вампирите обаче се справят с това благодарение на гените си.

Изследванията показват, че има близка еволюционна връзка между микробите в стомаха и генома на прилепа-вампир. Кръвта съдържа 93% протеини, 1% въглехидрати и малко витамини, но може и да е носител на множество бактерии и заболявания.

Прилепите-вампири, благодарение на гените си, са се адаптирали изцяло към изхранване с кръв. Те са развили остри зъби за пробиване на артерии, бъбреците им са се адаптирали към високото количество на протеина.

Уникалните прилепи могат да изпият кръв равна на собственото им тегло за един ден. Една от основните причини за успешното адаптиране на прилепите-вампири е тяхната ДНК, която е сходна с тази на останалите прилепи, но има повече гени, които променят позицията на целия геном. Това е и причината за еволюцията на прилепите-вампири в тази посока. В комбинация с микробите в стомаха, те успешно са се адаптирали към изцяло кръвна диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати