miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Първа помощ при ухапване от змия

Първа помощ при ухапване от змия

Ухапване от змия

Тази година по мнението на експерти в страната има двойно по-голяма популация от змии. Доказателство за това са множеството сигнали за честата появата на безкраките влечуги не само в природните паркове, но дори и в населените места. Това значително увеличава шанса от ухапване, а в тези ситуации е хубаво човек да знае как да реагира.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че змията напада само когато се почувства застрашена. В повечето случаи тези влечуги се стремят да избегнат човешкото внимание.

В България живеят 17 вида змии, но опасни за човешкия живот са шест от тях - пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешката змия и вдлъбнаточелият смок. Отровата на нито една от тях не е толкова силна, че да убие човек при навременна медицинска намеса.

За да не изпаднем в животозастрашаваща ситуация, все пак е хубаво, когато се разхождаме сред природата, да носим дълги панталони, дълги чорапи и високи ботуши. Те трябва да са свободни, а не прилепнали, така че при евентуално нападение на змия зъбите на животното да не могат да стигнат кожата.

Оглеждайте пътя пред вас и особено близките храсти, за да видите змията навреме. Не е препоръчително също така да бъркате с голи ръце в животинска бърлога или дупка в земята, където може да се спотайва отровното влечуго.

Хубаво е да имате видимост на около 5-6 метра около себе си, на избягвате високата растителност. Ако имате нужда от почивка, изберете местност с ниска растителност, добра видимост, голям камък, на който може да седнете, но не в ниската част. Ако има пукнатини, не се доближавайте до тях.

Преминавайки през район, за който сте чували, че е обитаван от змии, вдигайте шум. Животните ще ви чуят и ще се отдалечат от Вас. Много е важно под вдигане на шум да вземете предвид тропането с краката или удрянето с щека например. Песните, свиренето и разговорите не са доловими за змиите, докато удрянето в земята създава вибрациите, от които змиите бягат. Все пак попаднете ли на змия, не се опитвайте да я убиете. Най-добре е да застанете на едно място. Ако сте с група, започнете разговор на висок тон и змията ще избяга.

Хвърлянето на камъни и предмети по влечугото може да доведе до обратния ефект и то да ви нападне. Ако видите змия, просто бавно се отдалечете от нея, без резки движения и викове. Ако нямате тази възможност, застанете неподвижно. Има голяма вероятно змията просто да ви подмине.

Не пипайте умряла змия. Тези животни са майстори в преструването. Някои от тях могат да се завият наопаки и да лежат с отворена уста и с блуждаещ навън език. Усойниците са в състояние да останат привидно неподвижни въпреки провокациите и след това атакуват бързо и решително.

Можете да познаете, че една змия ще нападне, по няколко признака. Първо, влечугото започва да съска силно и се издува. След това тялото му се нагъва S-образно и предната част му се изправя.

При ухапване от неотровна змия няма опасност за организма, освен уплахата и евентуално подуване на мястото. Ако змията е отровна, се забелязва слабост, световъртеж, главоболие, сърцебиене, потене и гадене.

В никакъв случай не поставяйте стегната превръзка на ухапаното място, както и не изсмуквайте отровата с уста, защото така я вкарвате директно в кръвообращението. Най-важното е да запазите спокойствие.

Ще разпознаете ухапване от отровна змия по разстоянието между двете точки върху кожата, което най-често варира между 0.5 - 1 см. Мястото веднага се подува, затопля се. До максимум 15 минути цветът на кожата ще се промени от червен, през синьо-лилав, до черен, ако е започнал некротичен процес. Почти веднага след ухапването настъпва и общото неразположение - главоболие, световъртеж, гадене, сухота в устата. Следват повръщане, задух, мускулни гърчове. Ако случаят е по-тежък, се стига до едва доловим пулс, твърде ниско кръвно налягане и фатален край.

Много е важно при ухапване от змия, според мястото, да свалите незабавно всякакви пристягащи аксесоари - часовници, гривни, пръстени и други. Добре е да заемете легнала позиция, ако не можете - седнала. Запазете спокойствие. Не извършвайте движения, които засягат ухапаното място, изолирайте го и го дръжте неподвижно. Стоплете го, ако усещате студ. Ако има кръв, оставете раната да кърви в продължение на 15-30 минути, след което дезинфекцирайте с йод или друг дезинфектант под ръка.

Когато се прави превръзка, тя не покрива мястото на ухапването, а се прави под и над него, за да се запази кръвообращението и да не се натиска раната.

Хубаво е да потърсите помощ възможно най-скоро след ухапването.

Често ухапване от отровна змия на домашен любимец се оказва пагубно за него.

Много опасни за ухапвания в областта на сърцето, главата, шията, както и на място, от което отровата достига директно до кръвта. Малки деца, хора със сърдечни проблеми, хора в напреднала възраст или с други болести се справят изключително трудно със змийското ухапване. Съществува реална опасност за живота им.

При ухапване от отровна змия не опитайте да изстискване отровата от раната по никакъв начин. Не приемайте никаква храна или течности до стабилизиране на състоянието си. В краен случай е възможна половин или една глътка вода на половин-един час. Всяка приета течност стимулира работата на метаболизма, което в случая не е добре, защото това ще позволи на отровата да се разпространи по-бързо.

Запазете спокойствие и изчакайте професионалната помощ без да приемате никакви медикаменти или каквото и да било преди специалист да започне лечението ви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest