Първа помощ при ухапване от змия

Ухапване от змия

Тази година по мнението на експерти в страната има двойно по-голяма популация от змии. Доказателство за това са множеството сигнали за честата появата на безкраките влечуги не само в природните паркове, но дори и в населените места. Това значително увеличава шанса от ухапване, а в тези ситуации е хубаво човек да знае как да реагира.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че змията напада само когато се почувства застрашена. В повечето случаи тези влечуги се стремят да избегнат човешкото внимание.

В България живеят 17 вида змии, но опасни за човешкия живот са шест от тях - пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешката змия и вдлъбнаточелият смок. Отровата на нито една от тях не е толкова силна, че да убие човек при навременна медицинска намеса.

За да не изпаднем в животозастрашаваща ситуация, все пак е хубаво, когато се разхождаме сред природата, да носим дълги панталони. Те трябва да са свободни, а не прилепнали, така че при евентуално нападение на змия зъбите на животното да не могат да стигнат кожата.

Оглеждайте пътя пред вас и особено близките храсти, за да видите змията навреме. Не е препоръчително също така да бъркате с голи ръце в животинска бърлога или дупка в земята, където може да се спотайва отровното влечуго.

Преминавайки през район, за който сте чували, че е обитаван от змии, вдигайте шум. Животните ще ви чуят и ще се отдалечат от Вас. Все пак попаднете ли на змия, не се опитвайте да я убиете. Най-добре е да застанете на едно място. Ако сте с група, започнете разговор на висок тон и змията ще избяга.

Хвърлянето на камъни и предмети по влечугото може да доведе до обратния ефект и то да ви нападне. Не пипайте умряла змия. Тези животни са майстори в преструването. Някои от тях могат да се завият наопаки и да лежат с отворена уста и с блуждаещ навън език. Усойниците са в състояние да останат привидно неподвижни въпреки провокациите и след това атакуват бързо и решително.

Можете да познаете, че една змия ще нападне, по няколко признака. Първо, влечугото започва да съска силно и се издува. След това тялото му се нагъва S-образно и предната част му се изправя.

При ухапване от неотровна змия няма опасност за организма, освен уплахата и евентуално подуване на мястото. Ако змията е отровна, се забелязва слабост, световъртеж, главоболие, сърцебиене, потене и гадене.

В никакъв случай не поставяйте стегната превръзка на ухапаното място, както и не изсмуквайте отровата с уста, защото така я вкарвате директно в кръвообращението. Най-важното е да запазите спокойствие. Движете се, шинирайте раната и веднага потърсете лекарска помощ.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати