В Бразилия намериха липсващото звено между игуаните и хамелеоните

Игуана

Новооткрит вид влечуго може да се окаже така търсеното липсващо звено в еволюцията на гущерите в Южна Америка, пише Дейли Мейл. Древният гущер е от рода на игуаните. Той е бродил на територията на днешна Бразилия преди повече от 90 милиона години.

Влечугото на име Gueragama sulamericana може да е било един от първите членове на групата Iguania, заселили се на американските континенти през Креда. Според учените откритите фосили са на първия представител на тази животинска група.

Досега се смяташе, че видът на игуаните се е зародил в Северна Америка и в последствие се е разпространил в Централна и Южна Америка. Известно е, че най-близките им родственици са хамелеоните и брадатите дракони, които живеят в Африка, Азия и Австралия. Учените досега недоумяваха как видът се разделил.

Това е липсващото звено в палеобиологичен смисъл между игуаните, хамелеоните и брадатите гущери. Видът се е зародил през Креда, когато е съществувал мега континентът Пангея. След разделянето му в различните части, които днес са Азия, Африка, Америките и Австралия, са останали представители от вида.

С времето те са еволюирали, като са се появили различните видове гущери, убеден е професорът по палеонтология Майкъл Калдуел, ръководещ екипа, открил древното влечуго.

Учените сега смятат, че именно южната част на Пангея, от която се е оформила Латинска Америка, е родината на игуаните и сродните им влечуги. Те са се разселили на Север преди едва 5 милиона години. Тогава изолираната близо 80 милиона години Южна Америка се сблъсква със Северна. Точно тогава става обмен на видове – на север и на юг.

Палеонтолозите обаче все още не могат да си обяснят защо, след като се заселил в големи територии на севера, видът е изчезнал на юг. В момента откритието буди огромен интерес в научните среди. Екипът на доктор Калдуел се надява да открие още подобни фосили, за да може да даде по-точно обяснение как се зародил този вид влечуги и как е продължило развитието му след изчезването на Gueragama sulamericana.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
виктор
виктор
27.11.2015 16:55
Браво . Това е чудесно , трябва да са много горди с това .
1
1