Нилски крокодил

23.03.2015
Крокодил

Нилският крокодил е едно от най-едрите влечуги на планетата. По размери могат да му съперничат единствено соленоводният крокодил, гавиалът и черният кайман. Огромният гущер се среща в почти цяла Африка.

В Древен Египет крокодилът е бил обожествяван, но това не попречило през 1965 година на бракониерите напълно да заличат вида му от страната на фараоните. Популацията му е възстановена, като са внесени няколко двойки от едрото влечуго през 1995 година от Уганда.

Като цяло в резултат на масовото му избиване нилският крокодил е в списъците на застрашените от изчезване животни на територията на цяла Африка.

Нилският крокодил е едно от най-опасните животни в цяла Африка. На негова сметка са записват най-много човешки жертви на черния континент, като единствено хипопотамът го изпреварва. През периода 1982 - 1999 година близо 1500 жители на Уганда стават жертва на крокодилски атаки.

Най-големият улавян някога нилски крокодил е бил 7 метра. Гигантът е хванат през 1973 в Руанда и е тежал 800 килограма. Обикновено тези влечуги достигат 5 метра дължина и не повече от 500 килограма тежина.

Нилски крокодил

В зависимост от изобилието на храна в различните части на Африка е различна и големината на страховитите хищници. Така в Етиопия крокодилите не порастват повече от 2 метра, докато в Западно Конго почти всички крокодили са по 6 метра.

Крокодилите са дълголетни и средната продължителност на живота им е 80 години. Основно се хранят с риби, водни птици, зебри, антилопи гну, диви свине, хиени, маймуни. Има регистрирани случаи, когато част от менюто им са ставали лъвове и леопарди.

Всеки женски крокодил снася между 25 и 80 яйца, които заравя край брега. Малките се появяват след 3 месеца. По време на този период майката ревностно пази яйцата си от хищници. Мястото, където са били снесени яйцата, често става арена на битка с други женски крокодили.

Най-сериозна заплаха за яйцата представляват птици и бозайници, а също и нилският варан. Точно това е и причината въпреки големия брой яйца, много малко крокодилчета да се появяват на бял свят.

Когато малките се излюпят, майката ги поема в уста и така за тяхна безопасност ги пренася до реката. Често може наведнъж да пренесе до 20 от тях. Като малки могат да станат жертва на много хищници, но бързо порастват, за да се превърнат в господари на реката.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати