miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Тигровата змия

Тигровата змия

Тигрова змия

В Австралия живеят едни от най-отровните змии в света. Местните хора са свикнали да бъдат внимателни с тях, но дори там се случва да се затвори някоя централна улица, ако в града се появи тигрова змия - една от най-страшните отровници в световен мащаб.

Това се случило в Мелбърн по обяд, когато бдителен гражданин изпратил сигнал, че е видял страшното влечуго в канавка в една от най-натоварените улици в града.

Смъртните случаи след ухапване от тигрова змия не са малко, защото отровата на тази австралийска змия е невротоксична, засяга централната нервна система и може да убие човек до 1 час след ухапване. Макар че у нас за щастие тази опасна отровница не може да бъде срещната, е интересно да се познава като вид и възможности.

Класификация на тигровата змия

Тигровата змия носи латинско име Notechis scutatus и принадлежи на рода на големите отровни змии от семейство Elapidae.

Тигровите змии са голяма група от различни популации, които могат да бъдат изолирани или припокриващи се, с големи разлики в размера и цвета. Наблюдават се и сезонни вариации в цветово отношение.

Широко разпръснатите популации показват съответствие в описанието си, но тези знаци могат да бъдат споделяни от други, най-често съседни групи. Те се идентифицират и по региона или острова, където се срещат формите, което дава общото име на вида.

Популярното им име идва от ивиците по телата им, подобни на тези на тигъра, като при някои от тях те са силно контрастни, при други неясни, бледи или много тъмни на цвят.

Генетичен анализ, направен през 2016 година показва, че най-близък роднина на тези влечуги е грубо мащабната змия - Tropidechis carinatus.

Два са широко признатите видове тигрова змия, които показват разнообразие в характеристиките си.

Разпространение и местообитания на тигровата змия

Тигровите змии населяват южните райони на Австралия, включително крайбрежните острови като Тасмания, има ги и на Нова Гвинея. Ограничени са до субтропични и умерени райони.

Обичат крайбрежието, влажните зони и потоци са местата, където често образуват териториите си. Райони, където има изобилие на плячка за тигровите змии, могат да поддържат значителни популации от тези змии.

Те се подслоняват в или под дървен материал, в гъсто сплъстена растителност, в неизползвани дупки на други животни. За разлика от повечето австралийски аспиди, тигровите змии се изкачват добре както по растителност, така и по човешки конструкции и са откривани на височина до 10 метра над земята.

Как изглежда тигровата змия?

Обикновената тигрова змия има плоска, тъпа глава, която се откроява на здравото тяло. Тялото може да бъде сплескано по цялата си дължина, когато змията се развълнува или се грее на слънце.

Тигровите змии се срещат в Австралия

Средната дължина на тигровите змии е 0, 9 метра, а максималната е 1, 2 метра, но има регистрирани и змии по 2 метра.

Цветът им е силно променлив и зависи от обитавания район. Основните цветове са кафяво, маслено зелено, сиво или зелено с по-светли ленти, обикновено кремаво-жълти.

Коремът им е пигментиран в жълто, но някои екземпляри на остров Кенгуру са с червени кореми.

На гърба обикновено са черни, с по-светли напречни ленти, сиви с черни петна, образуващи бледи ленти или несвързани сиви и кафяви участъци.

Някои имат бели или кремави маркировки около устите и брадичката. Цветовете на тигровите змии са ненадеждна форма за идентифициране на подвидовете.

Тялото им е покрито с кръгли люспи, служещи като защитна обвивка.

Островните популации са еволюирали с по-големи глави, за да се справят с по-голяма плячка.

Начин на живот и поведение на тигровата змия

Този представител на семейство Аспиди е със спокоен нрав, но не бива да бъде изкушаван да покаже характера си. Тази бавна и заседнала змия на пръв поглед изглежда ленива и безопасна. Това е измамно съждение. При най-малко съмнение от нейна страна за опасност, тя светкавично атакува. Тигровата змия убива бързо със силната си отрова.

В природата тя прекарва почти целия ден из гъсталаците и заслоните. Да бъдат изкарани от убежищата си може да ги накара само гладът.

Тези змии са дневен хищник и живеят близо до водно тяло. Имат добра реакция, както и отличен слух и зрение, но не атакува човека, без сериозно причина.

В естествени условия тигровите змии живеят 10 години, в плен стигат до 15 години.

Отровата на тигровата змия

Тъй като това е една от най-отровните змии, винаги е необходима информация за възможностите на тази змия. Става въпрос за истински бързодействащ невротоксин. Действието му върху нервната система е мигновено. За да убие, на змията е нужно само едно захапване. Силата на отровата, която изпуска, може да убие 400 човека. При контакта на зъбите с кожата, змията напряга отровните си жлези и инжектира токсин през жлебовете, които се намират на зъбите.

Змия

Получава се нарушаване на дихателната дейност, парализа и спиране на сърдечната дейност.

Хранене на тигровата змия

Тигровите змии в дивата природа имат богата диета, която включва рибки, жаби, попови лъжички, гущери, птици и бозайници, както и мърша. С нарастване размера на змията, нараства и големината на плячката.

Тези змии са предимно дневни и ловуват през светлата част от денонощието. Хранят се обаче и през топлите вечери. Търсят храна и под водата и могат да останат 9 минути под нея. Тази змия е заселена, че яде и прилепи, което показва способност да се изкачва и да улавя и летяща плячка. Скакалците и молците също са храна за тигровата змия.

Сред дивите популации има сведения за канибализъм при животните. Мощната отрова служи за бързото неутрализиране на жертвата.

Размножаване на тигровата змия

В Югозападна Австралия зрели стават тигровите змии при дължина на муцуната им 763 милиметра. На остров Тасмания мъжките узряват при тегло от 500 грама, а женските с дължина на муцуната 850 милиметра и тегло най-малко 325 грама.

В началото на размножителния сезон мъжките участват в битки, при които всеки от съперниците се опитва да притисне главата на другия и това води до частично преплитане на змиите.

Чифтосването става през март. На остров Тасмания е наблюдавано чифтосването, което трае 7 часа.

Тези змии са живораждащи. Женската раждa малки между края на лятото и есента. Малките наброяват от 10 до 64. Раждат се в мембранна торбичка и щом се освободят от нея са напълно независими.

Врагове и хищници на тигровата змия

Това опасно влечуго има свои врагове и хищници, които го преследват. Това са някои грабливи птици като ястреби, ибиси, а на остров Карнак голяма част от тигровите змии са слепи с едното или двете очи заради нападенията на гнездящите чайки. Този факт не е хищничество сам по себе си, но увеличава възможността змиите да бъдат уловени от други хищници. Тигровите змии са били преследвани от хората не само в миналото, но и днес биват рутинно убивани при среща с хора.

Самата змия е много опасна за хората поради отровата и сравнително големия си размер. Тя е срамежлива и не би нападнала непровокирана, но при опасност веднага реагира. Тя повдига предната част на тялото си, главата и шията добиват сплескана форма и съска силно. Ако бъде провокирана допълнително, напада и хапе. Всеки, който е ухапан от тигрова змия, трябва незабавно да потърси лекарска помощ. Отровата на змията е смъртоносна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest