Най-популярните видове костенурки и техните особености

Популярните видове костенурки и техните особености

Костенурката е най-древният символ, използван от хората и това не е случайно. Още преди 3 милиона години тези древни животни се появили на историческата сцена. Макар да са бавни и тромави, те надживяват динозаврите и все още населяват планетата. Тяхната популярност ги прави обект на интерес в народното творчество и митологичните вярвания на народите.

Видовото разнообразие при тези влечуги е значително. Делят се на разреди и семейства, някои от тях вече изчезнали. Има пустинни, горски, сладководни и морски костенурки.

Кои от тях са най-известни? Най-големите и тези с необичайни характеристики. Но също и най-често срещаните. Ето някои популярни видове костенурки и техните особености.

Слонска костенурка

Още от името на този вид става ясно, че това е най-големият представител на тези влечуги, който в момента живее на Земята. Ако архелонът не беше изчезнал, щеше да държи първенството за най-голям вид със своите близо 2 тона тегло. Слонската костенурка е доста по-скромна, достига до 400 килограма тегло и 180 сантиметра дължина.

Тя също е и сред рекордьорите по дълголетие. Смята се, че може да доживее до 200 години, тъй като ритъмът на нейния живот е много забавен. Обича топлото време и да се припича на слънце. Може да развие скорост до 3 километра в час, но само за кратки разстояния и се храни предимно с растителна храна. Обитава островите Галапагос и целият архипелаг днес носи нейното име.

Кайманова костенурка

Слонската костенурка обитава островите Галапагос

Това също е представител на гигантите сред тези влечуги, обитаващи понастоящем Северна Америка, но открити фосили показват, че в древни времена са се срещали също в Азия и Европа. Те са от вида сладководни костенурки. Това е всеяден вид, но по-често е хищник. Характерна особеност на каймановата костенурка е, че не може да прибира главата си напълно в корубата.

Шипоопашата и шипобедрена костенурка

Тези два известни вида костенурки се различават по няколко външни белега. Шипоопашатата костенурка има опашка, както показва названието на вида, окончаваща с рогов шип.

Шипобедрената костенурка, освен че е малко по-малка като размери, няма шип, но пък има два рогови шипа на краката си. Те са средни по размер, около 35-39 сантиметра, а у нас се срещат най-едрите представители на тези сухоземни растителноядни костенурки.

Тези два вида са най-популярните сухоземни костенурки. Срещат се и на територията на нашата страна.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати