miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Костенурка Карета - какво трябва да знаем

Костенурка Карета - какво трябва да знаем

Костенурка Карета - какво трябва да знаем
Снимка: deluxtrade/ pixabay.com

Средната дължина на костенурките Карета е около 1 метър, като достигат средно до 140 кг. Това ги прави едни от най-едрите морски костенурки на планетата.

Най-големите екземпляри обаче могат да достигнат и до 3 метра и цели 450 кг. Кожата им е жълто-кафява, а корубата им е малко по-червеникава на цвят. Докато не станат възрастни, този вид костенурки нямат полови белези. След това мъжките развиват по-дебели опашки и по-малки пластрони (долната част на черупката). Независимо от размера си, Каретата се много бързи – плуват с над 30 км./ч.

Костенурките Карета обитават Атлантическият, Тихият и Индийският океани, както и Средиземно и Карибско море. Смята се, че са много ниско репродуктивни. Женските, които излизат на сушата, снасят между 100-150 яйца с размер около 40 милиметра. Снасянето става всяка нощ в продължение на около 2 седмици. В едно гнездо може да има малки от няколко бащи.

Костенурчетата се излюпват след около 2 месеца, винаги нощем. След което поемат към водата, като единственият им пътеводител е лунната светлина. Морето ги отнася надалече, а оцелелите достигат полова зрялост след около 20-30 години. Тогава се завръщат на същия плаж, за да създадат ново поколение. Понякога преплуват стотици, дори хиляди километри, за да се върнат до родното си място.

След като снесат, се смята, че през следващите 2-3 години женските не са способни на ново поколение. Средната продължителност на живота им е между 47 и 67 години.

Костенурките Карета имат мощни челюсти, с които захапват плячката си и лесно успяват да разбиват кости и черупки. Основната им храна са различни ракообразни, дори омари и рапани, миди, риби и медузи, но също така се хранят с водорасли и други морски растения. Прекарват почти целия ден във водата. Могат да издържат цели 4 часа, без да си поемат въздух, затова и обичат да стоят с часове по морското дъно.

Костенурките Карета се смятат за застрашен вид и търговията с тях е абсолютно забранена. Много от костенурките умират заловени в рибарски мрежи или от индустриални замърсявания. Гнездата им на сушата пък са застрашени от строителство по плажовете и пренаселване на морските брегове.

Както вече споменахме, малките костенурки се ориентират към водата от лунното отражение. Светлините от заведенията и морските барове обаче ги дезориентират и много от тях не успяват да оцелеят, изгубени в пясъците.

Макар и рядко се е случвало костенурки Карети да бъдат забелязани и в акваторията на Черно море. Те попадат в него напълно случайно, преминавайки през Дарданелите и Босфора.

Закинтос - заливън на костенурките Карета

Край нашите брегове са улавяни костенурки Карета два пъти – при Приморско и Шабла. Те обаче са запазената марка на гръцкия остров Закинтос, където е и една от най-големите популации на този вид костенурки. Всяко лято те се завръщат там, за да снесат яйцата си. Сред най-търсените туристически атракции на Закинтос е утринното плуване сред Карети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати