miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Как се гледа игуана?

Как се гледа игуана?

Отглеждането на игуана не е лесно начинание

Игуаните със сигурност са един от най-популярните гущери, които някога са били отглеждани като домашен любимец, наред с брадат дракон и гекон. За тях има строги изисквания за хранене и настаняване, могат да растат доста големи, да живеят дълго време и могат да бъдат доста силни.

Могат да бъдат трудни за укротяване и да станат агресивни, ако не се обгрижват редовно. Игуаните са голям ангажимент и изискват високо ниво на грижа. Това не означава, че от тях не стават добри домашни любимци, но се нуждаят от подходящи грижи още от самото начало и собствениците трябва да имат правилни очаквания.

Как се гледа игуана? Игуаните са сложни животни. В плен трябва да бъдат редовно взимани и държани за целите на опитомяването. Това е предизвикателство, тъй като човешкият контакт може да изглежда неестествен за животното. Малките игуани могат да бъдат доста бързи, но по-големите възрастни могат да станат мързеливи и са много послушни създания, поне в клетката си.

Когато са извън клетката си, някои игуани искат да се качат на собственика си. Те имат остри нокти, така че носете предпазно облекло, ако вашият домашен любимец харесва тази дейност. Игуаните не се опитомяват като котка или куче.

Често те не могат да разпознаят стопаните си и ще се опитат да избягат, ако са извън клетките си. Освен това голямата игуана може да причини истинска вреда с опашката си. Може да счупи дори човешка кост с нея. Игуаните са силни същества и трябва да се внимава, особено при наличие на малки деца или други животни.

Игуаните могат да нараснат до два метра, като опашката им е включена в измерването, и тежат около 20 килограма. Следователно терариумът или заграждението за малки влечуги е много краткотраен дом за една зелена игуана. Преди да решите да отглеждате игуана, помислете за подходящо за целта помещение, в което ще се чувства в безопасност и на топло.

Игуана

Помещението трябва да е и светло. UVB и топлинните светлини трябва да осигурят подходящи температури и зони за вашето влечуго от 10 до 12 часа на ден. Игуаната е тропическо животно. Температурата трябва да е 35 градуса и да не пада под 23 градуса.

Прясната храна е ключът към поддържането на доброто здраве и правилните грижи за вашата игуана. Може и да сте чували, че игуаните могат да се отглеждат и с котешка храна. Да, това е вярно, но много вредно. Животинските протеини увреждат бъбреците на влечугите. Те са тревопасни животни, така че спазвайте строг хранителен режим.

Тъмните листни зеленчуци, някои плодове и хранителни добавки с калций трябва да бъдат осигурени, за да поддържате игуаната си здрава. Добавките с плодове и калций трябва да се дават само около веднъж седмично към диетата.

Младите игуани трябва да се хранят ежедневно, докато по-възрастните могат да се хранят през ден. Избягвайте диетите с високо съдържание на протеини. Игуаните се нуждаят от прясна вода при хранене и между храненията. Температурата на техните жилища също играе роля, тъй като игуаните се нуждаят от температура от около 29 градуса, за да усвоят правилно храната си.

Вижте още съвети при отглеждане на игуана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest