miau.bg»Статии»Птици»Алергия към птици

Алергия към птици

Алергия към птици

Птиците имат най-разнообразни функции в природата. Що се отнася до хората, те помагат на фермерите, като биват естествени врагове на много вредни за насажданията насекоми. Някои взимат роля в опрашването на растенията. Напоследък има голям интерес към одомашняването и превръщането им в домашни любимци. Възможно е обаче нежните им перца да представляват проблем, ако сте алергични към тях.

Какво е алергия към пера?

Колкото и изненадващо да е, перата сами по себе си не са източник на силни алергени. Самата алергия се предизвиква от старите слоеве кожа, които опадат и се разпръсват като прахови частици, или микроакари по кожата, вмъкващи се между перата.

Тези алергени попадат във въздуха, когато животинчето разпери крилете си или чисти перата си с клюн. Възможно е алергените могат да присъстват и в изпражненията и човек може да инициира контакт с тях при рутинно почистване на клетката.

Обикновено реакцията на алергичен човек в присъствие на алергени започва с ринит, или сенна хрема. Други свързани с алергия симптоми са кихане, кашляне, сухота в гърлото, сърбящи, воднисти очи, тъмни кръгове по очите, секрети от респираторния тракт.

В екстремни случаи симптомите се влошават и се стига до затруднения в дишането, понижен дихателен капацитет и загуба на тегло. За тези индивиди се препоръчва да преустановят контактите си с птици.

Ако имате съмнения, че сте алергични към пера, запишете си час при специалист-алерголог, който да ви диагностицира. Докторът ще попита за историята на вашите заболявания и ще ви бъдат направени кожни алергични тестове – като например имуносорбентния тест, отчитащ наличието на алерго-специфичен имуноглобулин Е. След потвърждаване на заболяването се назначава подходящо лечение.

Да живееш с алергия

За съжаление, не съществува напълно хипоалергенен вид птица. Най-добрата опция за алергичните е да редуцират всякакви контакти с пернати животни и материали от пера (например гъши пух). Ако все пак сте страстен любител на животните и не може да се откажете от компанията на папагалчето си, вероятно ще трябва да поддържате симптомите си в релси чрез употребата на антихистаминови, кортикостероидни и деконгестантни средства.

Алергия към птици

Някои ежедневни практики също могат да спомогнат състоянието ви. След като докосвате животното, не пипайте носа, очите или устата си (контакт с лигавици), докато не се измиете. Дръжте клетката на птичката извън спалнята си. Редовно почиствайте стените, пода и повърхностите на мебелите, за да не се натрупва прах с алергени.

Ако има други жители в дома ви, нека те поемат длъжността по почистване на клетката. Въпреки тези мерки няма напълно да се отървете от алергията, но ще създадете стерилна атмосфера, в която да се любувате на чуруликащото си приятелче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати