miau.bg»Статии»Птици»Какво да направите, ако вашето птиче излети

Какво да направите, ако вашето птиче излети

Избягала птица

Най-големият кошмар за всеки притежател на птиче е то да излети. Ако все пак се случи, причината за притеснение е голяма, тъй като одомашненото пернато най-вероятно няма да се справи с живота навън. Превенцията на случилото се би била с подходящо и често подрязване на ноктите. Но ако все пак не сте го направили, а птицата ви е отлетяла навън, ето как да си помогнете:

Реагирайте бързо, ако животинчето избяга

Времето е от особено значение, когато става въпрос за избягал крилат домашен любимец. В първите минути, след като откриете, че птичето е излетяло, имате най-големи шансове да направите действието обратимо.

Разгледайте околните дървета и високи постове, на които евентуално може птицата да е кацнала. Възможно е тя да долети до вас, ако ви разпознае.

В някои случаи животното е в състояние на шок и ще е твърде уплашено дори да се движи. Бъдете сигурни, че го наблюдавате внимателно, докато измислите подходящ план да си го върнете вкъщи. Поддържането на визуален контакт е от първостепенно значение, когато искате да приберете избягалото птиче.

Възвръщане на излетяло птиче

Поставете клетката на вашата птица на мястото, от което е избягала. Ако това се е случило през входната врата, сложете клетката на верандата или на прага. Ако клетката е видима отдалеч, птичето най-вероятно ще се завръща в нея, тъй като представлява комфорт и безопасност в сравнение със суровата и объркана околна среда.

Избягала птица

Бъдете сигурни, че пледирате за мир – оставете любимите лакомства на вашата птичка вътре или около клетката, за да го привлечете у дома. Опитайте да извикате пернатия си приятел – използвайте познати фрази, звуци и думи, на които той е свикнал. Това може да накара той да се завърне вкъщи.

Какво да сторите, ако птичето не се завръща

Понякога целите усилия могат да са напразни. Вие изгубвате птичето от поглед или не можете да го намерите. Опитайте се да не се обезокуражавате. Поставете обяви в района, на които да присъстват отличителните му белези, негова снимка и ваши контакти.

Разпространете обявата в интернет и Фейсбук профила си – често изгубени домашни любимци биват намерени и върнати на стопаните си по този начин. Помислете дали сте готови да предоставите награда на човека, който намери птицата.

Как да предотвратим излитането на птицата

Всички знаем, че превенцията сега ще ни спести куп проблеми и главоболия по-късно във времето. Това важи и за потенциално избягало животно, не само за редица заболявания. Добре е ветеринарният ви лекар да извърши подрязване на крилата. Вкъщи бъдете внимателни и затваряйте плътно естествените изходи на къщата – врати и прозорци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати