Птица Лира

птица лира

Птица Лира е красиво пернато създание с опашка, която напомня на старинния музикален инструмент лира, благодарение на което е получила наименованието си. Птица Лира се смята за национална птица на Австралия.

История на Птица Лира

Според специалистите Птица Лира се е появила на планетата ни преди около 60 милиона години. Днес Птица Лира се среща само и единствено в Австралия. Въпреки че опашката на Птица Лира наистина прилича по силует на музикалния инструмент лира, звуците, които издава това създание, нямат нищо общо с мелодичния тон на инструмента. Птица Лира е известна като един от най-добрите имитатори в света на пернатите. Птица Лира е представена с две разновидности, като и двете живеят на земята.

Голяма Птица Лира обитава тропическите гори във Виктория, Нов Южен Уелс и югоизточната част на Куинсленд. Голяма Птица Лира може да се намери и в Тасмания, където е била интродуцирана през XIX век. Голяма Птица Лира се намира и в различни резервати, където видът се опазва. Албертовата Птица Лира, която е другият вид на Птицата Лира, може да се срещне в тропическите гори на южен Куинсленд.

Как изглежда Птица Лира

Птица Лира има много силни крака, които използва не само за придвижване, но при нужда и за бой със съперници. Крилете на Птица Лира не й позволяват да лети, но тя може да се носи по въздуха, ако слиза от висок хълм. Голяма Птица Лира е по-едрият представител на вида. Мъжкарите стават високи до 98 сантиметра, а женските - до 84 сантиметра. Албертовата Птица Лира е по-дребна - мъжкарите са високи по около 90 сантиметра, женските - не повече от 80 сантиметра.

Албертовата Птица Лира има опашка, която е доста по-малка и невзрачна в сравнение с опашката на Голяма Птица Лира. Опашката на Птица Лира се състои от 16 пера, които са разположени по определен начин, като някои са извити и разположени под ъгъл, за да се оформи силуета на музикалния инструмент. Външните две пера са по-особени - те са черни на цвят, а в края са извити и имат по една жълта топка. В момента, в който опашката на мъжкаря се разпери, за да привлече някоя женска Птица Лира, тези две пера застават отстрани така, че цялата опашка заприличва на лира.

Птица Лира е кафеникава, а понякога сивкава или черна на цвят. Крилете й винаги са с един-два нюанса по-тъмни от цвета на тялото. Птица Лира има кръгли кафяви очи и не особено голяма човка.

красива птица лира

С какво се храни Птица Лира

Птица Лира се храни с насекоми, паяци, различни видове червеи, понякога хапва семена и корени на растения. За да открие плячката си, Птица Лира копае сред падналите листа и намира нещо подходящо, което веднага атакува с човката си. Ако е прекалено гладна, Птица Лира може да похапне дори мъх или мърша, но това се случва много рядко. Птица Лира е много лакома и е в състояние да се храни почти през цялото време.

Размножаване на Птица Лира

Когато е в размножителен период, мъжкарят разтваря опашката си пред различни женски, за да привлече вниманието им. Птица Лира се размножава от юни до август и тогава е пълно с мъжкари, които създават специални земни насипи в района на гъсти храсталаци. Той се показва от храста, за да пее и да привлича женските с красотата на опашката си и със звуците, които издава.

Мъжкият може да пее до 4 часа без прекъсване. Освен че разперва широко опашката си, за да привлече женски Птици Лири, мъжкарят може да я повдига над гърба си и да я развява в различни посоки, ако иска да покаже по-добри танцови умения.

Един мъжкар е в състояние да оплоди много женски, стига те да го харесат. Много често се случва женските да подминават без внимание усилията на някой мъжкар, защото не им се струва достатъчно атрактивен. Всъщност по този начин те избират най-добрия баща за децата си и се грижат за създаването на потомство, което има най-добра перспектива за оцеляване.

Ако някоя женска се изкуши от красотата на опашката и от песните на мъжката Птица Лира, тя посещава насипа, който той е направил, и набързо се чифтосва там с него. След чифтосването женската прави гнездо, което разполага под нивото на земята, обикновено край натрупани клони.

Много рядко женската Птица Лира прави гнездо на дърво. В гнездото женската снася едно единствено яйце, което започва да мъти без помощта на мъжкия в продължение на 50 дни. Женската Птица Лира се грижи сама за потомството си, което остава с нея, докато не се почувства напълно самостоятелно, за да се отдели и да заживее като възрастен екземпляр.

Любопитни факти за Птица Лира

Птица Лира е много плашливо създание. Усети ли заплаха, Птица Лира спира на едно място и започва да издава звуци, с които да предупреди останалите за заплахата. След това започва да тича много бързо, като се опитва да стигне до някой храст или дупка и щом смята, че се е скрила, спира да се движи и се опитва да остане незабележима.

Птица Лира е известна с невероятните си песни, които пеят през цялата година. Песента на Птица Лира съдържа седем елемента, които са негови, останалите са имитации на различни видове песни на други птици. Птица Лира може успешно да имитира най-различни звуци.

Освен че може да имитира песента на всяка птица, която е чула някога, Птица Лира имитира успешно звуците, които издават коалите и кучетата динго. Птица Лира може да имитира звука на бензинова резачка, автомобилен двигател, изстрели, аларми, сирени, а също така музика, мелодии на мобилни телефони, плач на бебе и звука на човешки глас.

Преди няколко десетилетия Птица Лира е била пред изчезване заради промени в естествената им среда заради застроявания. След като са направени резервати, където Птица Лира живее необезпокоявана, нищо не я заплашва и популацията е под контрол.

Птица Лира често става жертва на различни видове хищници като лисици и дори диви котки, както и на бракониери. Има случаи, в които Птица Лира се отглежда като домашен любимец - за целта обаче й е необходим огромен двор. Случва се мъжката Птица Лира да пее специално за стопанката си, пред която танцува, както го прави в размножителния период пред женските.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати