Най-редките птици, за които може би не сте и чували

Най-редките птици, за които може би не сте и чували

Има буквално десетки видове птици по целия свят. Някои от тях са толкова често срещани, че сме свикнали до такава степен с тях, че въобще не им обръщаме внимание. Други обаче макар и редки са добре известни от излетите ни сред природата или телевизия и интернет.

Срещите с тях са вълнуващи разбира се, но не и невъзможни. Има обаче трета група птици. Те са редки до степен, че почти са се изличили от човешките спомени и за тяхното съществуване можем да разберем само в някои изостанала енциклопедия. Въпреки това те продължават да съществуват и до днес, без да се присъединили към огромния списък с изчезнали животни.

Прочетете повече за най-редките птици, за които може би не сте и чували

Зъбат гълъб

Също известен като манумеа, този вид гълъб се среща само на остров Самоа. Характерно за него специфичните израстъци по долната част на човката, които наподобяват на зъби. Поради продължаващата загуба на местообитания, лов и случайни циклони, както и въздействието на въведените видове като прасета, кучета, плъхове и котки, тази рядка птица се оценява като критично застрашена и днес от нея са останали само няколко стотици индивиди оцелели в дивата природа.

Гигантски ибис

Най-редките птици, за които може би не сте и чували
Снимка: ariesa66 Pixabay

Ибисите са грациозни и красиви блатни птици. Най-голям техен представител е гигантския ибис, чиито размер е двойно по-голям от останалите представители на семейството. Заради красивото си оперение и за съжаление вкусно месо, днес този вид е почти изтребен и може да се види само в малък блатист район на Северна Камбоджа и в парка Йок Дон в Южен Лаос.

Африкански лешояд

Днес са останали по-малко от 10 хиляди африкански лешояда, населяващи единствено региона Сахел, в централна Африка. В миналото птицата е била разпространена в по-голямата част на континента. Размаха на крилете на този вид лешояд е близо 3 метра и наскоро бе доказано, че това е птицата, която е способна да лети на най-голяма височина – приблизително 12 хиляди метра.

Белобрада чапла

Най-редките птици, за които може би не сте и чували
Снимка: MabelAmber/pixabay.com

Също известна и като императорска чапла, този вид населява подножието на източните Хималаи в Индия, североизточна Бангладеш, Бирма и Бутан. Въпреки че живее в такива отдалечени и труднодостъпни райони, популацията е намаляла драстично и видът е сериозно застрашен от изчезване. Причините са известно - нарушаване или влошаване на местообитанията.

Рогат кракс

Също известна като шлемоглаво кракси, този вид рядка птица е от семейството патици. Живее във влажните тропически и субтропически гори на Боливия. Краксът близо два пъти по-голям от обикновена патица. Има черни пера, а отличителен белег, кактоимето говори е израстъка подобен на рог на челото.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати