Папагалите могат да побеснеят, ако ги пренебрегвате

Папагал

Папагалите са сред най-високоинтелигентните същества на планетата. Те могат да са най-добрият домашен любимец, стига да се отнасяте с тях правилно. Само голямото желание да имате екзотична птица не стига, за да се справите с отглеждането ѝ.

Папагалите се нуждаят от ежедневни грижи и постоянен контакт със стопанина си. Те са изключително общителни. Големите породи са по-общителни от малките. Когато говорите с птицата, тя трябва да седи на вашето рамо или на ръката ви – оставете я сама да избере.

Почти всички папагали имат способността да научат човешкия говор, но не всеки от тях има желание да проговори. Най-бъбривите папагали са жълточелата амазона, двойно жълточелата амазона, папагалите жако и вълнистите папагалчета. Има и видове, които не говорят, но вдигат страшен шум. От най-много внимание се нуждаят породите какаду, лори и жако. Макар и в по-малка степен, социални са и видовете амазони, ара, вълнисти папагали, конюри и малките африкански.

Папагалите могат да се вбесят доста бързо. Ако нямате достатъчно време за него и често ви се налага да излизате, то винаги пускайте на птичката радиото. Така тя няма да се чувства самотна. Освен това ги успокоява да знаят, че не са сами в дома.

Ежедневното внимание поддържа душевния тонус на папагалите и помага за тяхното социализиране. Те живеят в ята по много на брой. В дивата природа поддържат контакт помежду си основно посредством звуците, които издават.

папагали

Когато са в дома, те приемат стопанина като член на своето ято и заради това искат да държат връзка с него посредством такива звуци.

Имайте предвид, че дори кратък период, в който не им обръщате внимание, може да ги изкара от равновесие и да ги вбеси. Те са способни да нанесат огромни разрушения на дома. Освен това хапят и то доста болезнено.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати