Съвети при покупката на папагал

Папагал

Манията по папагалите става все по-голяма. И всъщност кой ли не си е представял шарения пернатко в дома си. Когато избирате папагал обаче, трябва да внимавате за някои особености. Ето на какво трябва да обърнете внимание:

Когато харесате дадена птица, отбележете нейната жизненост. Ако тя заспива в хранилката и е доста сънлива и вяла, то не е добър избор. Фекалиите ѝ пък трябва да са плътни и без зловонен мирис.

Външният вид на птицата също има своето значение. Напълно здравият папагал има плътно и чисто оперение, без следи от самооскубване и плешивини. Клюнът му трябва да е без пукнатини, чист и бляскав. Ноздрите трябва да са чисти.

Папагалът трябва да има кръгли и бляскави очи. Нездравословен признак са отеклите, потънали очи, със слепени клепачи и изтичания.

Здравите папагали не трябва да кихат. Главата им трябва да е изтеглена. Типично за добрите птици е честото прозяване.

Ако опашката на животното се движи в такт с дишането, значи нещо не е наред. Коремът на птицата трябва да е прибран към тялото, а не отпуснат и увиснал. Когато се движи, движенията и стъпките му трябва да са леки и свободни. Той трябва да крачи жизнено из цялата клетка. Не трябва да куца.

Разгледайте добре фалангите, ноктите и пръстите и дали са в наличност. Ако някои липсват, това се отразява на цената. Ставите не трябва да са подути. Кил костта не трябва да се дели, а клоаката трябва да е напълно чиста.

Когато изберете своя папагал, освен него трябва да се сдобиете и с документа му за произход. Всяка легална птица има лабораторно заключение с лиценз за проверка на орнитоза и салмонелоза. Клиничното ѝ здраве трябва да е потвърдено от лекар-орнитолог. Освен това трябва да обърнете внимание дали продавачът има ветеринарен сертификат – той му дава право да извършва такъв вид сделка.

След като закупите папагала, предстои 30 дневна карантина. Желателно е посещение при ветеринар, който да провери за скрити заболявания.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати