Хранене на папагала

Папагал

Продължителността на живота на папагалите зависи до голяма степен от разнообразната и балансирана храна, която им давате. Освен специализираните храни за различните видове папагали, домашният ви пернат любимец се нуждае и от допълнителна прясна храна. Семената и пелетите на бива да съставляват повече от половината от храната, която папагалът ви приема.

Спокойно можете да ги храните с парченца пълнозърнест хляб, пълнозърнести макарони (сурови, неварени). В менюто им можете да включите и малки количества млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, например сирене или кисело мляко.

Друга изключително полезна храна за папагалите са бобовите култури, които предварително трябва да накиснете за една нощ и да варите в продължение на 20 мин., както и някои зеленчуци и плодове.

В никакъв случай не давайте на пернатия ви любимец авокадо, защото то е токсично и много опасно за птиците. Други продукти, които не са подходящи, са пържен картофен чипс, шоколад, какао и кафе и разбира се алкохолни напитки.

Сред препоръчваните храни за папагали са пресни треви, киселец, магданоз, накълцани чушка, тиквичка, краставица, зеле, карфиол, морков (настърган), леко сварени картофи или тиква, нарязани ябълки, цели зърна грозде и дори цитрусови плодове (могат да се дават с обелките, но нарязани). Любими храни на папагалите са още банан, царевица, грах и броколи (отново леко сварени).

Добре е пресните продукти да се дават на папагала около час след основното ядене със семена или пелети.

Наблюдавайте количеството храна, която той приема. Ако не се храни редовно, това може да е признак на заболяване или временно неразположение.

Установено е, че птиците са по-склонни да опитват нова храна, когато са на свобода извън клетката.

Важно е още храната да не се застоява в клетката твърде дълго, защото започва да гние и загубва привлекателността си. За да бъде здрав и весел вашият домашен любимец, трябва да сменяте водата му всеки ден и да поддържате добра хигиена в клетката. Съдовете за храна и вода също трябва да са добре почистени.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати