miau.bg»Статии»Птици»Канарчета»Съвети при размножаване на канарчета

Съвети при размножаване на канарчета

Съвети при размножаване на канарчета

Когато канарчето се отглежда в плен, размножителният му период трае 13-14 дни и да се измести напред във времето. Докато в естествени условия това става от април до юни, в плен може да започне през февруари заради защитената среда.

За да се осъществи размножителната програма на стопанина, необходимо е да се свърже двойката канарчета, избрана за разплод. Не е добра идея да се свързват самородни двойки, родени от едно люпило, най-добре да бъдат птици, излюпени от предишни години.

За бъдещата двойка вече трябва да бъде осигурена подходящата среда, с люпилна клетка, гнездо и необходим гнездови материал, който може да бъде закупен от търговската мрежа. Трябва да има и съд за къпане, защото птиците обичат тази дейност.

По време на размножителния период канарчетата реагират на новите си нужди с поемане на повече храна. По време на съешването дневната доза храна за канарчетата се равнява на 10 процента от теглото на птицата. Затова за успешно размножаване е нужно да се промени хранителната диета още в периода преди периода на размножаване, обогатявайки я с повече зеленчуци, плодове, кълнове, растителни храни, нужни за здравето на различните видове канарчета. Даването на яйчен жълтък по време на размножаването и храненето на малките е много полезно. Добавянето на витамин Е към храна последните седмици преди размножаване също е добра идея.

Необходимите условия за размножаване на канарчетата включват още два фактора, освен храната. Това са топлината и светлината. Най-добре тези фактори да се променят постепенно в рамките на 2 месеца преди начало на размножителния процес, за да бъдат подготвени птиците за него. Ранното развъждане на канарчетата се стимулира чрез затопляне на помещенията от средата на декември. Птиците ще забележат затоплянето, ще го свържат с пролетта и ще започнат подготовка за размножаване.

Факторът светлина действа върху епифизната жлеза, която е светлочувствителна, и регулира хормоните, свързани с размножаване. Когато общият брой светли часове, достигнат 13, започва подготовка за процес на създаване на потомство. Ранното размножаване се провокира с увеличаване на продължителността на светлината с 30 минути на седмица.

Птиците трябва да бъдат чифтосани само ако са готови за това. Сигналите са засилено движение, носене на хартийки, засилване на честотата на пеене на мъжкия. Когато той започне да храни женската, значи моментът вече е настъпил. На птиците трябва да се осигури спокойствие и дискретно наблюдение.

Канарче

Обикновено женската снася от 4 до 6 яйца. Последното яйце има синкав цвят, може да бъде и зеленикаво, ако е шесто поред. Такова яйце показва, че женската е приключила с люпилото.

Малките се излюпват на 13-ти или 14-ти ден след начало на мътене. Ако има неизлюпени яйца, може да бъдат проверени за признаци на живот. Тези, които не са жизнени и няма да се измътят, са бистри, дори жълтъкът се вижда, яйцето в което има пиле, е мътно и по-тъмно на цвят. То може да бъде сложено при друга женска, която мъти.

Когато женската има малки, тя има много отбранително поведение, тъй като основен инстинкт се явява тяхната защита. Не трябва да бъде безпокоена в този период, тя се нуждае от единение, защото ще следи човека и няма да се храни пилетата. Ако някое от малките изпадне от гнездото, то може да бъде стоплено в шепите и върнато обратно. Обикновено тези малки оживяват.

Ако и вие искате да се сдобиете с красивите птичета, вижте цени и обяви за канарчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати