miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Черно какаду

Черно какаду

Черно какаду
Снимка: hartono subagio/Pixabay.com

Папагалите могат да бъдат определени като най-очарователните птици заради красотата и говорните им умения. Разнообразието от видове сред тях е наистина забележително. Те биват класирани по големина, пъстрота, както и по различни други показатели.

По отношение големината и силата на клюна първенството се държи от вида черно какаду. Този едър папагал лесно може да отхапе човешки пръст, затова и името му - какаду в превод от малайски означава резачка.

Тъй като се отглежда и като домашен любимец, добре е да се знаят характерните му особености.

Класификация на черно какаду

Видът черно какаду е известен още като палмово какаду и какаду на Голиат и представлява голям опушен сив или черен папагал от семейството на какадутата. Познава се веднага по големия си черен клюн и червените петна по бузите.

Палмовото какаду с латинско название Probosciger atterimusи е описано най-напред от немския натуралист Йохан Фридрих Гмелин през 1788 година като Psittacus aterrimus. Преводът от латински означава дълъг нос, визирайки клюна му и прилагателно черен, тоест птица с черен дълъг клюн.

Палмовото какаду е член на подсемейството бели какаду Cacatuinae, което е сред най-ранните представители на семейство какаду. Познати са 4 подвида - като един е отличителен и 3 слабо диференцирани.

Описание на черно какаду

Птицата е с дължина от 55 до 60 сантиметра и тежи от 900 до 1200 грама.

Черното какаду се отличава с голям гребен и може би най-голямата човка сред всички други папагали. Голямата човка им помага не само да ядат много твърди семена, но мъжките могат да отчупват дебели пръчки от дърветата. Отличителна особеност са и големите им червени петна по бузите, които променят цвета си, когато птицата е разтревожена или развълнувана.

Дължината на крилото им е 35 сантиметра, а на опашката - 23.8 сантиметра. Човката им е над 9 сантиметра. На главата си имат гребен, дълъг 15 сантиметра.

На цвят са почти черни. Клюновете им не се затварят плътно и винаги се вижда малко от червените им езици. Частично отворената уста улеснява птицата да държи ядки в устата си и в същото време да ги чупи. Краката им са сиви или черни с малко пера по бедрата.

При младите птици под перата се вижда жълто, а върхът на човката и окото са бели.

Разпространение и начин на живот на черно какаду

Начин на живот на черното какаду
Снимка: Craig Manners/Pixabay.com

Родното място на този вид е Нова Гвинея, островите Ару и полуостров Кейп Йорк. Птицата не се среща в гъста популация, обикновено се наблюдава 1 до 6 индивида, които се хранят заедно. Събират се в двойка по време на размножителния период и двамата родители се грижат за малкото.

Ако птиците се съберат в група, това обикновено е преди изгрев в открита или тропическа гора, преди да се върнат на отделните им места за нощуване.

Хранене на черно какаду

Черното какаду се храни по изгрев слънце. Диетата му се състои предимно от диворастящи плодове и ядки. Тази птица е много търсена за домашно отглеждане заради интересната си визия. Собствениците им ги хранят с гранули, смес от семена за птици и различни ядки - бадеми, фъстъци, кедрови ядки, бразилски орехи, слънчоглед и други. Плодовете, зеленчуците и кореноплодните също са част от менюто им. Когато източниците на храна намалеят какаду дъвчат дървесни части.

Размножаване на черно какаду

Чифтосването е предшествано от ухажване при тези птици. Мъжкият и женската се приближават с разперени крила един към друг. Мъжът свири силно и прави поклони един след друг, а кожата на лицето му става наситено червена. Тези ритуали са уникални, защото черното какаду е моногамна птица и образуваната двойка остава за цял живот.

Сезонът на чифтосване зависи от местния климат, но обикновено е от август до януари. Палмовите какадута не могат да изкопаят собствените си гнездови кухини. Те използват готови големи кухини в палмовите дървета.

Гнездата им са дълбоки до 1 метър и с диаметър от 25 до 60 сантиметра. Облицоват ги с натрошени клонки на дъното, а върху тях лежи яйцето.

Палмовото какаду снася по 1 яйце и го мъти от 30 до 33 дни. Малкото пиле е голо и безпомощно. Отглеждането му отнема от 100 до 110 дни на възрастните, което е най-дългият период сред всички видове папагали.

След напускане на гнездото младата птица е зависима от родителите си още 6 седмици, защото все още не е способна да лети. Като независим индивид младото какаду остава близо до родителите си до следващия размножителен сезон, а после възрастните изгонват младата птица от района си. Смята се, че половата зрялост при този вид настъпва на 7-8 години.

Черно какаду като домашен любимец

Разпространение на черно какаду
Снимка: HLux/Pixabay.com

Тази птица е много търсена за домашно отглеждане. Трябва да се знае, че дивите птици и тези в плен имат различно поведение. Птицата в клетка може да развие стрес и да започне да скубе перата си.

При добро и спокойно отглеждане тя се научава да имитира човешки звуци и реч. Черното какаду е гордост за своя стопанин, но трябва да се има предвид, че това е свободолюбива птица, която се изнервя, ако е постоянно затворена в клетка. Пускането на какаду на свобода из помещенията трябва обаче да се следи зорко, защото това пернато е доста голямо по размер, със силен клюн, а интересът му към унищожаване на имуществото може да продължи дълго, ако никой не го наблюдава.

Черното какаду е много интелигентна птица, както и общителна и ако стои постоянно сама, може да започне да проявява автоагресия. Затова е нужно всеки потенциален собственик да прецени дали има достатъчно свободно време, което да прекарва със своя питомец.

Друга особеност на характера на какадуто е агресията. Птицата има много силен клюн и е възможно да нарани сериозно ръката на стопанина, ако е раздразнена. Това може обаче да се случи и по време на игра, затова внимателен или опитен човек е по-подходящ собственик на такава птица.

Черното какаду е шумна птица. Когато е на свобода, тя комуникира с другите чрез силно и остро изсвирване. В плен палмовото какаду не се отказва да издава звуци, а те са доста силни и ако се отглежда в апартамент, това със сигурност ще представлява проблем. За да не скучае и да крещи, какадуто трябва да разполага с достатъчно играчки, когато прекарва времето си без стопанин наоколо.

Тази птица обича водата и често се къпе и плува, затова се нуждае от езерце или подходящо водно тяло за нея. Птицата може да бъде пръскана и от бутилка с вода. Когато водата я пръска, тя виси надолу с главата и с разперени криле, излагайки корема си на струята.

Черното какаду е една от най-скъпите птици на пазара за домашни любимци. Тя обаче е и една от най-дълголетните. Средната продължителност на живота им е определена на 90 години. Затова при осиновяването на такъв домашен любимец стои въпросът за повече от един собственик, който да поеме отглеждането му. Най-често това е домашна птица, която се предава от поколение на поколение.

Черното какаду не е критично застрашен вид, но е рядък представител на папагаловите птици, защото двойката отглежда само по едно малко всяка година. За целия си живот една двойка може да даде живот на около 30 черни какадута.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати