miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Опасни за папагалите човешки храни

Опасни за папагалите човешки храни

Опасни за папагалите човешки храни

Най-социални сред всички птици са папагалите. Те са пъстри, красиви, бъбриви и много любопитни. Обичат човешката компания и затова връзката им със стопаните е много силна. Няма нищо по-приятно от това да споделяме трапезата си със своя пернат приятел или да го храним с ръка.

Храненето при папагала е много забавно, тъй като птицата различава цветовете и често си играе с храната, особено с ярко оцветената. Всеки собственик обаче носи отговорност за храната, която подава на своя питомец. Има много неща, които ние ядем или дори обожаваме, но за папагалчето човешката храна може да е опасна, дори отровна.

Затова определението към тази красива и интересна птица като всеядна не бива да се приема буквално.

Ето кои човешки храни са забранени за папагали!

Шоколад

Неслучайно наричат шоколада сладка отрова. Това определение се отнася за повечето животински видове. Човекът е щастливото изключение. Върху папагала обаче сладкото изкушение може да има тежки последици като влияе основно върху храносмилателния тракт. Причинява повръщане и разстройство. Те са животозастрашаващо състояние при малките по размер птички. Ако не се овладее навреме, това състояние засяга централната нервна система и припадъците, които се появяват, често завършват със смърт.

Авокадото е забранено за папагалите
Снимка: sandid/pixabay.com

Авокадо

Авокадото за папагала е още по-опасно, може би дори е най-опасната храна за папагали въобще. То е отровно за него. В кожата и костилката на плода се съдържа токсин, който причинява сърдечни проблеми. Затова се препоръчва никога да не се дава на папагала авокадо.

Гъби

Както вече се знае, гъбите принадлежат към отделен клас организми, наречен гъби и са между растителното и животинското царство. Те са тежка храна и дори при човека причиняват гадене и диария. При някои видове папагали обаче имат още по-тежки последици. В пънчетата и шапчиците на някои видове има вещества, водещи до чернодробна недостатъчност при папагалите.

Алкохол

Алкохолът е вреден за всеки жив организъм. Птиците не правят изключение, включително папагалите. За тях това е отрова, водеща до смърт. Коктейлите, дори бонбоните с бренди и пияна вишна могат да доведат до смъртта на красивата домашна птица.

Лук и чесън

Не давайте лук на папагала

Папагалите не обичат чесън или лук, но като любопитни същества може да попаднат на храна, в която те са сложени като подправка. Стомашните проблеми са гарантирани.

Сушен боб

Сварените бобови растения са лакомство за птиците. Те обожават меките бобчета, но суровите и само накиснати във вода зърна не са полезни за здравето им. Съдържат токсини, които унищожават белите и червените кръвни клетки.

Сол

Знаем вече вредата на солта върху човешкото тяло, но все пак слагаме известни количества в храната си. Папагалите обаче са много по-чувствителни към солта от нас, хората. Затова всякакви храни, които са по-силно особени са вече силно вредни и опасни за тях. Настъпва бърза дехидратация, проблем с бъбреците, ослепяване и смърт.

Консервираната човешка храна от всякакъв характер съдържа твърде много сол и трябва да се държи далече от птицата.

Вижте кои са подходящите ядки за папагали и зеленчуците за папагалчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати