miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Най-умните папагали в света

Най-умните папагали в света

жакото е сред най-умните папагали в света

Ако тръгнем от логиката, че най-интелигентното същество на земята е човекът, би трябвало да търсим други прояви на интелект само сред бозайниците.

Това обаче ще ни изведе на грешен път, защото птиците също са умни, а някои от тях се нареждат сред най-умните животни.

Решим ли да определим кои птици са сред най-добрите в интелектуално отношение, веднага се сещаме за папагалите. Това е правилно съждение, тези птици наистина са сред най-умните от всички други пернати.

В огромната група на папагаловите птици също може да се създаде класация на видовете папагали, които изпреварват другите по отношение на умствени възможности. Да видим кои са най-умните папагали в света.

Сред всички около 300 вида папагали най-ярко се открояват тези, които могат да усвоят човешката реч, да имитират говор, звуци, дори тембър на гласа.

Принципно папагалите са говорящи птици и могат да бъдат научени да имитират, но всеки папагал ще започне да говори.

За да се случи това са необходими много други фактори. Важното обаче е, че птицата папагал има тези способности. Най-лесно се учат някаклко вида, те са и най-умните папагали.

Жако

Високите умствени способности на този папагал, който съвсем не може да се определи като атрактивен, са много високи. Това се дължи на високата му интелигентност. Някои казват, че той е достигнал развитието на 3 до 5 -годишно дете. Те имитират успешно както мъжки, така и женски гласове, звуци, които чуват в природата, мелодии, гласовете на други животни. Жако са най-умната папагалова птица и са много интересни, ако са добре обучени. Могат да водят напълно смислен диалог със стопанина си.

Амазона

Този вид се счита за един от най-добрите имитатори. Те дори са по-добри в тази дейност от Жако, но му отстъпват по интелект. Те са от малкото папагали, които не са срамежливи и говорят без притеснение пред хората. Могат да водят диалог.

амазоната е много умен папагал
Снимка: alvaroas8a0/pixabay.com

Какаду

Този вид може да се определи като много весели папагали, както и много красиви. Що се отнася до речеви възможности, те са малко по-скромни от на Жако и Амазона, но са неповторими, съвършени имитатори. Помнят думи и прости фрази, а мелодиите, които могат да повторят, са направо изумителни. Това говори за наличие на талант, съпътстван и от ум.

Ара

Този вид е много талантлива птица. Не знае много думи, но ги използва точно на място, а това говори за наличие на дарба и умствен потенциал.

Корела

Този красив папагал е много общителен, но възможностите му да говори са доста по-слаби, отколкото на други видове. Корелата е безспорно прекрасен папагал, но сред умните си роднини тя изглежда като все още учеща се.

Възможностите на говорящите папагали показват, че този вид птица има потенциала да анализира и мисли на базово ниво, да запомня и творчески да използва думи и изрази, което значи, че е умен представител на фауната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати