miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Обучение и дресура на папагал

Обучение и дресура на папагал

обучение и дресура на папагал
Снимка: 538778/pixabay.com

Обучението и дресурата на папагала е част от отглеждането му и може да се каже, че това е най-деликатната и затова най-трудна част от съжителството с пъстрата птица. Ако не се подхожда с внимание, грижа и любов този процес е невъзможен.

Дресьорите на папагали неслучайно сравняват обучението на тези пернати с възпитанието на децата. То е важно за развитието на папагала по същия начин, по който образованието и усвояването на социални умения е важно за детето. Без тях то изостава в развитието си.

При обучението на папагал трябва да се започне с разбирането, че тези птици са много интелигентни и чувствителни, със силно развити чувства за любов и омраза. Спечелването на доверието на папагала е бавен и труден процес, но ако бъде постигнат, птицата може да предложи много и интересни неща както по отношение на говор, така и на артистични движения.

Обикновено хората искат да започнат веднага да учат папагала си да говори, тъй като повечето видове са говорещи птици.

Дали домашният любимец ще се научи да комуникира чрез реч със стопанина си обаче зависи от много неща - мястото и начина на отглеждане, вниманието и времето, което му се отделя. Колкото повече му се говори, толкова по-голям е шансът птицата да се научи да произнася отделни думи и фрази.

Обикновено говорещият папагал научава 10 или 20, в най-добрия случай около 50 думи, но те са достатъчни за елементарен ежедневен разговор. При подходящо отношение и добра работа папагалът развива интелект на 7-годишно дете, тъй като мисълта им е много добре развита.

Обучението обаче започва с по-прости неща. Първата стъпка е птицата да бъде научена на прости команди. Най-напред трябва да свикне да се приближава при повикване. Работата е бавна и изисква търпение. Необходимо е да се извършва в тихо помещение, където птицата няма да бъде разсейвана. Другият важен момент е наградата. За да се научи да изпълнява команди, папагалът трябва да ги свърза с приятни асоциации. Такива са получаването на похвала или награда под формата на лакомство.

Другия задължителен елемент в обучението на папагала е постоянството. Отделяне на четвърт час от времето на стопанина, но всеки ден е достатъчно, за да се усвояват желаните умения.

Търпеливото отношение и любовта към домашния питомец са гаранцията за успех. Наказания и принуда при тях не работят. Само нормалният контакт може да доведе до успех, защото ако не бъде контролирана, птицата прави каквото иска и обучението е невъзможно.

А в следващите статии можете да видите кои са най-красивите папагали в света и кои са най-умните папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest