miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Хранене на какаду

Хранене на какаду

Хранене на какаду

Храната за папагалите принципно е една и съща като вид, но съставът, порциите и създаването на дневната хранителна диета зависи от големината на папагаловата птица и някои специфични особености на вида.

Какаду спадат към средните по големина папагали. Те си правят компания в тази класация с папагалите Корела, Амазона, Лори и други.

В количествено отношение дневната дажба храна на какаду е около 32 грама, а допълнителната храна не бива да надвишава 7 грама.

От какво е съставена хранителната диета на този вид папагали?

В естествената си среда папагалите какаду ядат ларви на насекоми и възрастни насекоми и пресни тропически плодове. Тази храна е достатъчна за пълноценното развитие на птицата. В плен менюто е малко по-различно, но основното изискване е да бъде богато на витамини и минерали, добре балансирано и достатъчно като количество, без да се прехранва птицата.

Младите птици какаду се хранят на 3 или 4 етапа като постепенно се добавя малко количество храна. При възрастните са достатъчни 2-3 порции за деня.

В основата на храненето на какаду са смеси от зърно, семена, ядки, царевица, като фуражът трябва да бъде свеж. Зърнените храни е добре да бъдат около 4 процента от менюто, семената около 10 процента, минералите и песъчинките около 3 процента, мазнините от растителен и животински произход около 1 процент.

Гранулираната храна трябва да представлява основната част от храната за деня, около 65 до 80 процента, а зеленчуците около 15-30 процента. От плодовете и зеленчуците идват основно витамините, нужни за птицата, а също минералите и въглехидратите, които трябва да съставляват около 15-30 процента от храната. Плодовете за папагали, които са с по-голямо съдържание на захар и влага, не бива да надхвърлят 5 процента. Разнообразието е много важно.

Какаду

Поради високата адаптивност на вида какаду те могат да бъдат успешно хранени с цвекло, патладжани, моркови, краставици, зелен фасул, целина и други.

Любимите плодове на какаду са крушите, ябълките, ананасът, нарът. Много добре усвояват черешите, малините, боровинките и ягодите. Всички плодове се поднасят почистени и нарязани на парчета, за да бъдат безопасни.

Вредните и опасни храни са всички с високо съдържание на захар.

Мазната, пържена и тежка храна също не е полезна за птицата.

Мляко не бива да се дава, защото лактозата не се приема добре от организма на какаду.

Както при останалите папагали, какаду също не бива да яде авокадо, защото е отровно. Магданозът и зелето също не са най-добрата опция за хранене.

Въвеждането на нов хранителен продукт трябва да става постепенно, на съвсем малки порции. Цветната храна е не само необходимост, но и забавления за домашния питомец, защото папагалите разпознават цветовете и се забавляват истински с ярките на цвят храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати