miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Обучение на папагал Жако

Обучение на папагал Жако

Обучение на папагал Жако

Папагалите Жако са сред петте вида папагалови птици, имитиращи най-добре човешкия говор. В тази изключително интересна компания те са заедно с вълнистите папагалчета, Амазона, Електус и папагалите Александър.

От всички тях, Жако са най-рядко срещаните и видът, за който се знае най-малко. Сивият папагал Жако се отглежда най-често сам в клетка и характерната му особеност е, че се привързва само към един човек.

Това е човекът, който може да се справи с обучението на Жако. За да бъде то успешно, папагалът трябва да е привикнал със своя човек, който задължително е този, който се грижи за него, за клетката и храната му, а също и за неговите забавления, осигурявайки играчките, които разнообразяват ежедневието му

За да бъде успешно обучението на Жако, не е добре на папагала да се дава огледало, защото то затруднява опитомяването и забавя твърде много обучението в говор.

Когато започва обучителният процес трябва да се знае като информация това, че Жако са най-умните папагали в света. Този факт подсказва, че домашният питомец е в състояние да се справи бързо с всички команди.

Първото условие е дресирането на Жако да се провежда в тихо помещение, където птицата няма да бъде разсейвана. Командата с повикване е първата, която те усвояват за по-малко от месец, ако им се повтаря няколко пъти на ден.

Всяко изпълнение е нужно да се поощрява, за да може папагалът да свързва лакомствата и приятните емоции от поощрението с необходимостта да извърши това, което се иска от него.

Търпението е ключовият момент, а наказанията не работят изобщо. Командите трябва да се степенуват по трудност и ако някоя от тях се окаже по-трудна за усвояване е добре да се направи почивка и да се подновят заниманията по-късно.

Обучението на имитиране на човешкия говор е най-приятната част от този процес. Бавното повтаряне на една и съща дума и стимулирането на птицата да я изговори чрез даване на лакомство или похвала ще доведе до желаните резултати.

Жако

Трябва да се знае, че птиците научават нови думи, но и забравят някои от вече научените, така че обучението е един непрекъснат процес, а речевото общуване с Жако е изключително занимателно, заради промените в речниковия състав и уменията за говорене.

Жако са в състояние да научат около 30-50 думи. Това е речникът, с който си случи средностатистически човек за елементарно ежедневно общуване. Така говорещият Жако може да се превърне в отлична компания.

Както при всеки процес на обучение, независимо с кой животински вид се прави, любовта на стопанина е от ключово значение за успеха.

Прочетете още и за другите говорещи папагали. Вижте и тези обяви за Жако, ако си търсите такъв любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати