miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Чести грешки при хранене на папагал

Чести грешки при хранене на папагал

Чести грешки при хранене на папагала

Както всеки друг домашен любимец, папагалът се нуждае от балансирана диета и чиста прясна вода, защото те са в основата на доброто му здраве и дълголетие.

Ако папагалът спре да се храни или да пие вода, това е повод за притеснение на стопанина и вероятно се дължи на някаква грешка в храненето му.

Папагалите се нуждаят около 2 лъжички зърнени храни дневно и неограничено количество плодове и зеленчуци. Зърнените храни за папагали е добре да се слагат сутрин рано в хранилката, за да може птицата да яде по всяко време. Евентуални притеснения от прехранване са неоснователни, защото папагалите ядат толкова, колкото им се яде, не изяждат всичката храна наведнъж.

Ако папагалът спре да яде, причина може да бъде смяната на жизнената среда, към която папагалът все още не се е адаптирал, също така и смяната на клетката, в която все още не може да свикне. Резки движения, шум около клетката са грешки, които водят до разстройване на режима на хранене.

Най-голямата грешка при хранене на папагала е опитът на стопанина да нахрани птицата насила, ако тя отказва да яде. Това не само няма да има добър резултата, но ще доведе до стрес и дори нараняване на домашния любимец.

Купуването на некачествена и евтина храна е най-честата причина за разстройство в храненето на папагала. Както и нехайното отношение по повод на плодовете и зеленчуците. Тези птици също имат совите предпочитания и трябва да се установят веднага вкусовите им предпочитания, за да се избегне отхвърлянето на определени иначе полезни плодове и зеленчуци за папагали.

За голяма грешка се смята недобре обмисленото хранене от ръка, защото това прави птицата напълно зависима от човека, а това изисква пълно отдаване на домашния любимец, за да се следва точно ритъмът му на живот, тясно свързан с приемането на храна на папагала.

Хранене на папагал

Специално внимание изисква въпросът с водата. Папагалите трябва да имат непрекъснат достъп до чиста вода. Ако на стопанина му се струва, че птицата не пие вода, но все пак тя е в добра кондиция, няма нужда от тревоги. Най-вероятно водата се приема в нужните количества.

Ако обаче папагалът спре наистина да пие вода, това е пагубно за него, защото те се дехидратират много бързо, понякога само за 1 ден, а след 2-3 дни любимецът умира. Достъпът до чиста прясна вода наистина изисква внимателно следене от страна на стопанина. От нея зависи здравето на папагал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати