miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Птиците с най-силно развито обоняние

Птиците с най-силно развито обоняние

Птиците с най-силно развито обоняние

Животните се различават не само по своите морфологични особености и външен вид. Една от отличителните им черти е обонянието. То е от съществено значение за някои представители на животинския свят, които намират плячката си именно със силния си нос. Това е една от причините в чисто еволюционен план някои животни да имат значително по-развито обоняние.

Тези рецептори са изключително много и дори милиони, като основно те се разполагат в задната страна на носа, където образуват така наречената обонятелната тъкан. Днес са проведени множество изследвания, целящи да се уточни кои са животните с най-силно обоняние. Едни от лидерите в това отношение са мечките, акулите и слоновете, но въпреки това далеч не само те могат да се похвалят с това.

И сред птиците има представители с изключително развито обоняние. Ето кои са видовете птици с най-силно обоняние.

Птица Киви

Това е една доста интересна птица, тъй като тя не е летяща като повечето видове. Търси храната си във водата, но и на земята, като това е една от причините да има толкова развити ноздри, които да ѝ помагат да открива по-лесно своята плячка в почвата и под листата, които са опадали.

Албатрос

Албатросът има силно развито обоняние

Тези птици са истински рекордьори по отношение на силата на обонянието си. Причината в еволюционен план за това е факта, че те следят огромни водни площи, които не могат да обхванат физически само със зрението си. Обонянието им помага да намерят храната си.

Лешояд

Както може би много от вас знаят, лешоядите са хищни птици. За да ловуват плячката си, те трябва да имат не само много добро зрение, но и отлично развито обоняние. Именно затова те също влизат в класацията с птиците с най-развито обоняние, които могат да усещат от огромно разстояние своята плячка.

Бухал

Тези птици на нощни и поради това от еволюционна гледна точка е необходимо да имат отлично нощно зрение и обоняние, за да могат да намират храната си, въпреки пълният мрак.

Орел

Орелът е сред птиците с най-силно обоняние

Подобно на лешоядите, те също са едни от най-добрите хищници на земята. Именно силното им обоняние им помага да се справят с тази задача толкова добре и да успяват да усетят плячката си дори от огромно разстояние.

Пеликани

Те са доста необичайни и интересни птици, като именно тяхното семейство е най-големият род водни птици. За тях е характерен не само дългият клюн и големият джоб, който се намира под него, но и изключително развитото им обоняние.

Пуйки

Тези птици са родом от Америка, като характерното за тях е големият придатък, който се намира под клюна им. Те са и едни от най-едрите птици на планетата. Заедно с това са и едни от птиците с най-силно развито обоняние. Характерно за тях е и това, че мъжките са доста по-големи и цветни от женските.

Разбира се, че и другите животни имат добро обоняние, но определено именно тези са водещи в класацията. Както всеки един морфологичен белег, така и този има своето еволюционно значение и им помага по-лесно да ловуват и да откриват плячката си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати