Грабливите птици

Грабливи птици

Грабливите птици биват няколко семейства, а именно ястребови (Accipitridae), соколови (Falconidae), совови (Strigidae) и забулени сови (Tytonidae). Могат да се класифицират също на нощни и дневни грабливи птици.

Първите могат да бъдат обединени в групата на совоподобните. Вторите от друга страна, се обединяват в семейството, на соколоподобните, тест по чисто морфологичните им признаци. Днес е ясно това че техните сходства по отношения на външния им ви и морфологията не се дължат на общия им произход, а на процесите на така наречената конвергенция, тоест независимото развитие на сходни белези при неродствени организми.

В миналото са се използвали като ловни птици, но днес това е доста рядко. В България можем да срещнем общо 10 представители от тяхното семейството, като 8 от тях са месоядни, тоест са хищни птици.

Улавят плячката си с помощта на дългите си и остри нокти, като си помагат също така с извитата човка, чрез която разкъсват жертвата си. Имат много остро зрение, като заедно с идеалното им обоняние лесно могат да намерят своята жертва.

Орелът е граблива птица

Хранят се с дребни гризачи, земноводни, риби, змии и понякога с насекоми. Могат да прекарат много дълго време в небето, реейки се доста продължително и без да кацат някъде. Като цяло семейството на грабливите птици се отличава доста по отношение на размера и оперението на различните видове, като в световен мащаб към нея се причисляват повече от 350 птици. Ястребите, орлите, совите, соколите са разнообразни по украса.

Живеят по цялото земно кълбо, но с изключение на Антарктида. Обикновено са моногамни и си остават с един партньор през целия им живот, като така например по време на размножаването на видовете, женската е зависима напълно от своя партньор.

Тя стои само в гнездото си, мътейки малките и защитавайки ги от другите диви животни, докато мъжкият се занимава с ловуването и носенето на храната. Броят на малките може да бъде различен, като това в голяма степен зависи от нейното тегло. Тя е по-голяма и едра от мъжкия, който е по-лек, като структурата на тялото му е ловна, тоест за да е бърз и ловък, хващайки жертвите си.

Бухал

Поради действията на бракониерите и на влиянието на човек като цяло, днес на воля живеят едва 30 от представителите на грабливите птици. Те се размножават много бавно, като така женската може да мъти само два пъти в година, като по този начин популацията им се увеличава много бавно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати