miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Видове орли и техните особености

Видове орли и техните особености

Видове орли

Орлите са сред най-величествените същества в небесните простори. Нека се запознаем с някои известни видове орли и техните особености:

Скален орел

Зрелите скални орли са бледокафяви със златисти глави и шии. Крилата и долната част на тялото са тъмно сивкаво-кафяви, основите на перата на крилата и опашката са маркирани с размити по-тъмни и по-бледи ивици. Скалните орли имат бледо червеникавокафяви петна по гърдите, по предните ръбове на крилата и по централните долни части на тялото. Белезникави петна с различни размери се виждат близо до ставите на големите централни и вътрешни скрити пера на крилата.

Оперението на младите скални орли се характеризира с по-голям цветен контраст. Перата на крилата са тъмно сиви, без ивици. Белезникави петна се виждат по главните и някои вторични пера по-близо до основите, а горното и долното покриващо оперение на крилата е черно-кафяво. Опашките са предимно бели с широка черна ивица по върховете.

Скален орел
Снимка: Kevinsphotos/pixabay.com

Юношите постепенно променят цвета си и започват да приличат повече на възрастни птици, но получават пълно оперение на възрастни скални орли чак след петата година. Червеникавите белези по корема и гърба са по-изразени с напредването на възрастта. Скалните орли имат жълти нокти и пера в горната част на краката и черно-жълти човки. При младите птици ирисите са кафяви, при зрелите са жълтеникаво-червени.

Скалните орли летят, като правят 6–8 размаха с крила, последвани от планиране с продължителност няколко секунди. Извисяващи се скални орли повдигат дългите си крила нагоре в лека V-образна форма.

Ястребен орел

Докато търсят храна, птиците показват уникално оперение. Ястребният орел има тъмнокафяв цвят в горната част и бял по корема. Виждат се удължени вертикални тъмни ивици със забележим модел, което придава на орела характерен и красив външен вид. Орелът има дълга опашка, кафява отгоре и бяла отдолу с една широка черна ивица. Краката и очите му са отчетливо жълти, а около клюна също се вижда светло жълт цвят. Младите орли се отличават от възрастните по не толкова яркото оперение, бежово коремче и отсъствие на черна ивица на опашката.

Блед орел
Снимка: Capri23auto/pixabay.com

В грациозен полет птицата показва силата си. Ястребният орел се счита за птица с малки и средни размери, но дължината на тялото му е 65-72 см, размахът на крилата при мъжките е около 150-160 см, за женските - 165-180 см, това е наистина впечатляващо. Теглото варира от 1, 6 до 2, 5 кг. Продължителността на живота на този вид орли е до 30 години.

Блед орел

При този вид орли цветът на оперението може да бъде всякакъв - от бял до тъмен. Това са хищници, многостранни по отношение на храненето, те ядат почти всичко, от мъртви слонове до термити. Те предпочитат да крадат храна от други хищници, когато могат, и да ловуват, когато наблизо няма мърша. Навикът да събират боклук се отразява негативно на популацията на бледите орли, защото те често ядат отровени примамки, използвани от хората в борбата с хищници.

Степен орел

Призивът на степния орел звучи като вик на гарван, но той е по-скоро тиха птица. Дължината на възрастния е около 62 - 81 см, размахът на крилата е 1, 65 - 2, 15 м. Женските са средно с тегло 2, 3 - 4, 9 кг., мъжките са малко по-големи - от 2 до 3, 5 кг. Това е голям орел с кафява горна част на тялото, черни махови пера и опашка. Младите орли на цвят са по-малко контрастни от възрастните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати