Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Защо някои птици са розови?

Защо някои птици са розови?

Най-известният представител на розовите птици е фламингото, макар че има оранжеви или бели представители на този вид. Но чудили ли сте се на какво се дължи розовият цвят на перата при птиците? На храната!

Но в следващата статия ще обясним защо някои птици са розови!

Започваме с фламингото. Розовите птици фламинго живеят в тропическите и субтропични ширини, край солени езера и морски лагуни.

Те живеят до 50 години и обитават негостоприемни езера, в които водата е много солена. Тоест, там почти няма други животни и никаква растителност.

Птиците фламинго се хранят с раци, планктон, червеи, ларви на насекоми и други богати на каротиноиди храни. Именно на този органичен пигмент се дължи и специфичният цвят на тези величествени птици. Най-силна концентрация на този пигмент се намира във водораслите, които фламингото обожава.

Особена характеристика на фламингото е здравият, масивен, извит надолу клюн, с помощта на който филтрира храната от водата. В основната си част той е червен, а на върха черен. За разлика от повечето птици, подвижната част на клюна му не е долната, а горната.

Но някои птици фламинго са по-бледорозови от другите. Това се дължи на слънчевата светлина – тоест, птиците, които живеят на по-слънчеви места, не са с толкова ярък цвят, защото слънцето кара яркия цвят да избледнее.

Важно е да се знае, че птиците фламинго не се раждат розови. Те имат сиво оперение в началото, което се променя с течение на времето, в зависимост от диетата им.

Ензимите в черния дроб на фламингото разграждат каротиноидите до молекулите, които се абсорбират от мазнини, намиращи се в перата и краката на фламингото.

Хората също ядат храни, съдържащи каротиноиди. Молекулите действат като антиоксиданти и се използват за производството на витамин А.

Примери за такива храни са морковите, динята. Само че хората не приемат толкова големи количества, които да повлияят на цвета на кожата им.

Макар че птиците фламинго са най-ярките представители на розови птици, всъщност не са единствените. Има и розови гълъби. На сивите обикновено не обръщаме внимание, но ако по улиците и площадите се разхождат розови гълъби, със сигурност ще им обърнете внимание.

Все пак розовите гълъби са по-скоро изключение от правилото. Тоест, в света са забелязани едва десетина от този вид. Последно са видени в Англия. Една от теориите е, че те по рождение са розови и са застрашен вид. Латинското им име е Nesoenas mayeri и могат да се видят обикновено на Мавриций, малък вулканичен остров край бреговете на Мадагаскар - на повече от 6000 мили от Лондон. Други птици с розови пера са някои видове папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати